Deel dit artikel
-

Emerce Health: ‘Innoveer de eerstelijnszorg’

Er valt veel te innoveren bij de eerstelijnszorg. Dat zegt Pieter Jeekel van Evodoc en The Social Health Company op Emerce Health in een presentatie die naar de toekomst kijkt. “We moeten dat slimmer doen, zodat we de patiënt beter kunnen helpen.”

Pieter Jeekel begon zijn loopbaan bij Philips Medical Systems en heeft daarna diverse bedrijven en stichtingen geleid in de medische sector. Van zelfzorg en de monitoring van diabetespatiënten tot digitale ondersteuning van huisartsen. Ook is hij voorzitter van de Dutch AI-coalition.

Door de pandemie is de digitale transitie in de zorg in een stroomversnelling geraakt. Beeldbellen is daarvan een goed voorbeeld. Alleen moet je volgens Jeekel uitkijken dat beeldbellen niet tot meer werk voor de arts leidt. “Je moet het inzetten op momenten dat het meerwaarde biedt.”

In de toekomst kunnen zogenoemde symtoomcheckers mogelijk een deel van de zorg ontlasten, in het buitenland gebeurt dat al, maar Jeekel zegt dat Nederland dat liever ‘gedegen’ wil invoeren.

In het algemeen valt nog veel winst te behalen met het vergaren van gegevens die logistieke en administratieve processen kunnen versnellen.

Jeekel geloof in hybride intelligentie. Kunstmatige intelligentie kan helpen om medische beelden te interpreteren, maar die zal de arts nooit kunnen vervangen. Wel aanvullen. “Er is altijd een mens bij betrokken. Wat uit een systeem komt, moet uitlegbaar zijn. Verder moet je de zorgverlener uiteraard betrekken bij de ontwikkeling ervan.”

“We moeten de zorg echt helpen transformeren,” zegt Jeekel. De druk op de zorg wordt steeds groter. In sommige regio’s gaat een kwart van de huisartsen de komende jaren met pensioen. Jongere collega’s willen tegenwoordig vaak parttime werken. Je hebt veel meer artsen nodig die je nu niet hebt. De nadruk zal bijvoorbeeld meer moeten komen te liggen op preventie.”

Daarnaast is de digitalisering nog te versnipperd. Systemen verschillen en zijn niet op elkaar afgestemd. “Het is nog ingewikkeld,” zegt Jeekel. “Maar vanuit verschillende kanten is er sterke behoefte om juist aan de preventiekant de krachten te bundelen.”

De presentatie Future of Digital Health is na registratie gratis te bekijken.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond