Deel dit artikel
-

Emerce Health: ‘Medische drone in 2023 al realiteit’

Als ook pakketjes per drone naar consumenten worden gebracht, kunnen medische spoedbezorgingen in de knel komen. Dat vreest Esther van Ommen van Sanquin, de organisatie die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt. Samen met Quirijn de Geus van PostNL spreekt zij over de inzet van medische drones op Emerce Health.

De inzet van medische drones in Nederland is geen toekomstmuziek meer. Er worden serieuze testen gedaan met een speciaal daarvoor ontwikkelde drone door Medical Drone Service: een initiatief van ANWB en PostNL, met als medische partners onder andere Erasmus MC en Sanquin. Als de Europese wetgeving meezit, kan er in 2023 mee worden gevlogen.

In 2019 kondigden de deelnemende partijen aan dat ze zouden gaan experimenteren met spoedleveringen van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties met drones.

De bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden komt namelijk steeds verder onder druk te staan. Door de inzet van medische drones hoopt men routes te verkorten en daarmee de zorg sneller en efficiënter te organiseren. Voor een spoedlevering van bloed wil men eigenlijk geen gebruik meer maken van vervoer over de weg. Bloedmonsters moeten doorgaans binnen een uur geleverd kunnen worden.

De drone waarmee thans wordt geëxperimenteerd is geel van kleur, net als de ziekenauto’s. Daarmee moet de drone ook meteen herkenbaar zijn als vervoermiddel voor medicijnen en diagnostische monsters. In eerste instantie zal hij voor levensbedreigende situaties worden ingezet. Maar medische drones bieden ook grote voordelen voor patiënten die bijvoorbeeld op de Waddeneilanden wonen. Zij hoeven niet elke keer naar het vasteland.

Een punt van zorg is nog wel de opschaling. Omdat medische drones permanent beschikbaar moeten zijn, inclusief piloot op afstand, is dit vervoersmiddel nu nog prijzig. Maar heb je er twintig die je ook voor niet-medisch vervoer kunt inzetten, dan wordt het veel goedkoper. De bezorging van medicijnen aan consumenten is volgens De Geus niet heel ver weg meer.

De presentatie Hoe helpt de medische drone de Nederlandse patiënt? is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond