Deel dit artikel
-

Onderzoek Online Foodretail: merktrouwe klanten, ruimte voor lokale groei en meer

Merktrouwe consumenten, één duidelijke marktleider per segment en provinciale verschillende die ruimte voor groei tonen. Vandaag heeft Emerce een nieuw rapport over de Nederlandse Online Foodretail gepubliceerd.

Van schaalvergroting in maaltijdbezorging tot het in elkaar klappen van de flitsbezorgmarkt. Het Nederlandse landschap van online foodretail verandert voortdurend. Reden voor Emerce en data & insightsbedrijf Hiiper om verschillende segmenten van deze markt in kaart te brengen. Te weten maaltijdbezorging, pure players, flitsbezorgers en maaltijdpakketbezorging.

Hieruit blijkt onder andere dat consumenten binnen een segment merktrouw zijn. Zij bestellen veelal bij één aanbieder. Gerelateerd hieraan is er in vrijwel elk segment één speler die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Terugloop flitsbezorging
In het onderzoek is gekeken naar ontwikkelingen in 2023, waaronder de gemiddelde orderwaarden, het marktaandeel en de marktpenetratie per segment. Zowel landelijk als provinciaal. Alsook wie de belangrijkste spelers zijn. En welke invloed de terugloop van flitsbezorging heeft op de overige online foodretailmarkt.

Zo laten provinciale verschillen zien waar er nog ruimte ligt in de markt. En blijkt bijvoorbeeld in Zeeland het gemiddelde bonbedrag voor pure players (online supermarkten) het laagst, maar is het marktaandeel daar wel het hoogst.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond