Deel dit artikel
-

Emerce Recruitment: de kracht van ‘open hiring’

Experimenten met ‘unbiased’ werven of AI de eerste selectie laten doen, zijn volop gaande. Een experiment dat echter nog veel spannender is, heet ‘open hiring’: neem de eerste op de lijst aan, op basis van een kennismakingsgesprek en richtinggevende voorwaarden, en leer de sollicitant kennen op de werkplek.

Dirck Slabbekoorn, filiaalmanager van Jumbo, werkt nu een aantal jaar zo en deelt op Emerce Recruitment zijn inzichten en lessen.

Slabbekoorn was een aantal jaren geleden slachtoffer van een geweldsmisdrijf en moest zeker een half jaar revalideren. “Je gaat nadenken over de zin van je baan, en toen heb ik mij zitten afvragen: wie ben ik om als filiaalmanager mensen af te wijzen?”

Als recruiter of hiring manager kan het gebeuren dat iemand die je aannam, toch niet functioneert zoals je op basis van het sollicitatieproces verwachtte. Het omgekeerde geldt echter ook: iemand die je niet aanneemt, had de perfecte match kunnen zijn geweest. “Je hebt toch de neiging om mensen aan te nemen die op je lijken, waardoor je een eenvormige samenstelling krijgt.”

Het grote voordeel is dat alle banen bij de Jumbo vestiging in Schiedam zijn vervuld. “Wij hebben zeker duizend aanvragen liggen.”

Bij Jumbo gaat het natuurlijk om laaggekwalificeerde functies, maar ook andersoortige organisaties zo zouden kunnen werken, denkt Slabbekoorn. “Het is een beetje als een kind krijgen, die selecteer je ook niet, maar je probeert hem of haar een zo aangenaam mogelijk leven te geven. Wij zien ook vaak mensen doorgroeien naar functies waarop je ze niet zo snel zou hebben geselecteerd.”

Als mensen worden afgewezen is dat eerder omdat ze het werk bijvoorbeeld fysiek niet aankunnen. “Je maakt afspraken over de processen die moeten worden uitgevoerd en als dat niet goed gaat ga je eerst kijken waar dat aan ligt.”

De presentatie Hoe en waarom ‘open hiring’ een antwoord kan zijn op de krapte op de arbeidsmarkt is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond