Deel dit artikel
-

Emerce Retail: Blokker gelooft in zelf bezorgen vanuit de winkel

Blokker experimenteert in dertig stedelijke winkels met bezorgen vanuit de winkel. Een kleine zeventig producten kunnen besteld worden, vaak nog dezelfde dag. Dat vertelde Martin van Velzen, directeur marketing en e-commerce, op Emerce Retail in Maarssen.

Van Velzen begon zijn lezing met de omstreden Blokker-commercial van Sex And The City ster Sarah Jessica Parker uit 2016, die de winkelketen op de kaart had moeten zetten. “Het heeft ons 40 procent van onze klanten gekost.”

Daar kwamen financiële tegenvallers en diverse lockdowns overheen. Maar het heeft Blokker sterker gemaakt. Corona bleek een vruchtbare bodem voor vernieuwing. Van Velzen: “We zijn beter gaan kijken waar de web- en winkelklanten van elkaar verschillen.”

De Blokker winkels werden tijdens corona in vier dagen omgebouwd tot een logistieke organisatie, waarbij de winkelmedewerkers de bestellingen op de fiets bezorgden. “We konden niet anders, want PostNL kon de vraag niet aan.” De keten zat eind 2020 met 18.000 pakketten die nog niet waren opgehaald. Zo’n 4000 medewerkers van de keten stoibden paraat om op de fiets of in de auto te springen voor een bezorging.

Met Blokker Express heeft Blokker zeer positieve ervaringen opgedaan, al moet Van Velzen toegeven dat de kosten van het winkelpersoneel (nog) niet zijn doorberekend.

Niettemin schat Van Velzen in dat Blokker goedkoper kan bezorgen dan via PostNL. Van Velzen wil ook de retouren via de winkels gaan regelen. “Retouren via de reguliere e-commerce kanalen zijn erg duur, maar wij kunnen geretourneerde artikelen afgeprijsd in de winkel leggen. Daarnaast kan de klant het geld meteen terugkrijgen.”

Ook start Blokker met een recyclingprogramma.Nu al worden koffiecups ingezameld. Binnenkort kunnen gebruikte pannen en later huishoudelijk elektronica worden ingeleverd.

Van Velzen denkt dat het verschil tussen web en winkel steeds duidelijker zal worden. “De webwinkel trekt een jonger publiek dat de winkels niet bezoekt. In de winkel worden minder functionele producten verkocht. Ik denk dat de winkel gezelliger wordt en de winkelmagazijnen voor online bestellingen groter.”

Foto Peter Boer

Deel dit bericht

1 Reactie

Stef Bouwhuis

Precies retour goederen direct inleveren tegen contante uitbetaling en die goederen meteen als ‘koop van de dag’ aanbieden aan de fysieke winkelaars. Super.

En ik denk zeker ook dat een keten de retourstroom van gebruikte materialen voor hergebruik zou kunnen zijn. Er is mog veel meer dan koffiepads in die lijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond