Deel dit artikel
-

(Emerce TV): ‘AI niet geschikt voor matchen bij werving’

Generatieve AI kan processen binnen recruitment zeer beslist versnellen, maar is niet geschikt voor het matchen bij werving. Dat stelt Philip Gast, medeoprichter van Odyss, een genAI-adviesbureau, in de videocollectie Recruitment 2024.

“Je moet GenAI zien als een supertekstverwerker,” stelt Gast. “Bij contentgedreven processen kun je er zeker tijd mee winnen, wel tot dertig procent. Denk aan het samenvatten van documenten en mails en het schrijven van teksten. Maar GenAI gaat niet de matching overnemen. Wel kun je ervoor zorgen dat je meer tijd kunt besteden aan gesprekken met kandidaten.”

Gast laat aan de hand van voorbeelden zien dat GenAI generaliseert, terwijl werving heel specialistisch kan zijn. “Je kunt door het systeem goed te trainen zeker vooruitgang boeken, maar daarin zul je dan tijd moeten investeren. Als dat heel erg impactvol is is dat het overwegen zeker waard.”

Het analyseren van cv’s van LinkedIn stuit ook op allerlei problemen, legt Gast uit. Al was het maar omdat LinkedIn de toegang tot gegevens beperkt. Ook zijn die cv’s vaak onbruikbaar voor inclusiviteitdoelstellingen.

Het grote voordeel van GenAI is dat het met concrete antwoorden komt. “Zoeken in Google levert je in eerste instantie een hoop verwijzingen op, maar dan heb je nog niet antwoord op je vraag.”

De video Waardecreatie uit generatieve AI voor Recruiters is na registratie gratis te bekijken

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond