Deel dit artikel
-

[Emerce TV] Na retail jaagt Amazon op Europese groothandel

Het zal niet lang duren voordat Amazon in Europa tientallen procenten van de groothandel op zijn platform zal faciliteren. Het wordt een strijd tussen de maakbedrijven en hun distributeurs.

Dat denkt althans Tim van Hattem van Sana Commerce uit Rotterdam. Dat bedrijf is gespecialiseerd in de B2B e-commerce en ziet patronen ontstaan waar Amazon aanzienlijk van kan profiteren.

In een video-interview met Emerce TV zegt Van Hattem, dat veel maakbedrijven en distributeurs nog heel ouderwets werken met faxen en gemailde Excel-bestanden. Dat doen ze al jaren zo en werkt prima. Er was tot op heden eigenlijk reden om dat te veranderen. Nu klopt Amazon echter aan de deur. Het bedrijf lanceerde Amazon Business in Europa en richt zich daarmee op de B2B-sector. Op gestandaardiseerde wijze faciliteert het de handel.

“Als je nog niet online bent met je eigen assortiment dan moet je veel afstand overbruggen als je [online handel] zelf moet doen. In de ons omringende landen groeit Amazon Business met vijfentwintig procent per jaar.”

En die stap naar online handel is niet eens zo makkelijk. “Veel van dit soort bedrijven zijn meer dan honderd jaar oud. Ze hebben een hele erfenis aan processen, klantverwachtingen en betrouwbaarheid” en willen daar niet aan tornen. Aan de andere kant: de zakenwereld vraag om efficiëntere, gestroomlijnde processen en die zijn digitaal.

“Complexiteit in prijzen weerhoudt hen ervan om een webstore te openen”, aldus Van Hattem. Hij verwacht daarom een beweging waarbij in elk geval distributeurs van maakbedrijven het digitaliseringsproces op zich zullen nemen. Dan kan het gebeuren dat zij de handel digitaal naar Amazon Business publiceren. Het maakbedrijf staat dan in de kou, want niet online, en moet gaan concurreren met zijn eigen distributeurs.

“In de VS hoor je al wel. Dan wordt het wel lastig als je zelf niet online bent.”

De B2B-expert legt in het video-interview uit waar maakbedrijven toch het verschil kunnen maken, ook online. Ze kunnen in elk geval niet om digitalisering van hun bedrijf heen en het optimaliseren van persoonlijk contact met hun klanten.

Het interview is onderdeel van de videocollectie ‘B2B Digital 2023‘. Dat omvat een dozijn interviews met specialisten over dit thema. Die zijn vanaf aanstaande donderdag gratis te bekijken.

E-commerce is bij Amazon verantwoordelijk voor 44 procent van de omzet. Advertising is nu goed voor elf procent van de totaalverkopen. De rest is afkomstig uit marktplaatsdiensten, het faciliteren voor handel door derden, wat goed is voor 24 procent, clouddiensten van AWS (16%) en abonnementen op bijvoorbeeld Prime (7%).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond