Deel dit artikel
-

[Emerce TV] Nieuwe strategie Marktplaats.nl: focus op duurzaamheid

Marktplaats.nl gaat zich meer profileren als een handelssite die duurzaamheid propageert, door hergebruik van tweedehands en gerepareerde artikelen. Die aangescherpte focus kan de business tot vijf keer laten groeien.

Dat zegt Rick Verkuyl, de Sustainability Officer van Marktplaats.nl in een video-interview met Emerce TV. Het interview is onderdeel van een reeks van tien video’s over duurzaamheid in e-commerce die vandaag verschijnen. Die zijn gratis te bekijken.

Een bij-effect van het faciliteren van tweedehands handel is dat het CO2-emissies verlaagt en grondstoffen bespaart. Bij Marktplaats is een koers ingezet waarbij meer aandacht op het milieu-aspect komt te liggen. “Als je alleen inzet op het verlagen van handelsdrempels dan groei je een enkelcijferig percentage. Maar focus op duurzaamheid en circulaire economie kan de business drie tot vijf keer laten groeien”, aldus Verkuyl.

De nieuwe focus van Nederlands bekendste handelssite komt niet uit de lucht vallen. Het is inherent aan de overname van Marktplaats.nl door het Noorse bedrijf Adevinta. Dat is de afgesplitste classifiedstak van uitgever Schibsted. In 2021 verkocht eBay zijn Nederlandse dochter en verwierf in juni een belang van 44 procent in het Noorse bedrijf. Dat werd slechts weken later daarna teruggebracht tot 34 procent.

“Adevinta is qua duurzaamheid verder dan [eBay Classifieds destijds, red.] en sinds overname is daar meer aandacht voor. Het promoten van duurzaamheid staat bij ons in de missie”, het is een formeel doel van de organisatie. “We proberen dat in het DNA van de mensen en de organisatie te krijgen met trainingen van nieuwe mensen en gastsprekers die langs komen.”

Marktplaats.nl heeft zijn bijgewerkte missie nu scherp op het netvlies en is bezig dat te formuleren. Zodra dat zwart op wit staat kan de concrete vertaling naar de site en app gaan plaatsvinden. De papieren formaliteiten worden deze weken nog afgerond.

Dat betekent niet dat er op duurzaamheidsgebied niets gebeurt op Marktplaats. In een aantal categorieën wordt al aangegeven welke emissiebesparing de som van de transacties opleveren. In categorie Meubels valt het meest te besparen, legt de Sustainability Officer uit in het video-interview.

“Wij proberen de levensduur van producten te verlengen. De komende twee jaar zul je meer focus op hergebruik en reparatie bij ons zien. De mens kan niet doorgaan zoals het nu gaat.”

Verkuyl raadt marketeers en ondernemers verder aan zich te bezinnen op de bijna slaafse aandacht voor social media en de budgetten die daarheen gaan. “Je kunt je geld ook uitgeven aan circulaire economische activiteiten. En dat mag je ook best in je duurzaamheidsverslag zetten.”

*) De videocollectie Sustainable Commerce staat vanaf vandaag live en is na registratie gratis te bekijken. Dit zijn de sessies die op het programma staan. Er staan dit jaar nog zeker veertien nieuwe collecties voor Emerce TV ingepland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond