Deel dit artikel
-

(Emerce TV): Retailmedia nog zeer bescheiden in Nederland

Het zijn momenteel de grote internationale techbedrijven die de trom slaan in retailmedialand. Met Amazon in de voorhoede. Ondertussen ontvouwt zich binnen onze landsgrenzen een eigen speelveld. Welke kansen liggen er om opgepakt te worden? Hoe verzilver je die? Wat zijn de laatste groeiprognoses voor de komende periode en daarna? Je hoort het van Mario Bersem (ABN) en Rogier Lammers (VIA) in de videocollectie Retail Media die zo dadelijk live gaat.

Nederland loopt nog behoorlijk achter op het gebied van retailmedia. met een marktaandeel in de digitale advertentiemarkt van 10,8 procent. In de VS is dat dankzij het aandeel van Amazon al 17 procent, maar de bakermat is China. “Ze zijn daar vroeg met digitale uitingen in winkels begonnen, een kleine twintig jaar geleden, waardoor het land nu een marktaandeel heeft van dertig procent,” zegt Bersem.

In Nederland gaat er zo’n 200 miljoen euro om in retailmedia, dus is veel inhaalgroei mogelijk. Dat is dan ook het beeld van de Nederlandse markt, waar retailmedia van alle digitale media het snelste groeit.

Om leveranciers (merken) en bureaus meer inzicht te geven in het snelgroeiende retail medialandschap heeft de VIA Taskforce Retail Media de digitale advertentiemogelijkheden bij retailers en marketplaces, actief in Nederland, in kaart gebracht, vertelt Lammers.

“De marges zijn behoorlijk hoog, en ook kleinere retailers kunnen aanhaken. De investeringen zijn gering, je hebt aan kosten aan de technologie.”

ABN econoom Bersem denkt dat de markt zal aantrekken door het uitfaseren van third party cookies. In de winkel kan de consument direct worden aangesproken.

De video Kansen verzilveren in nieuw media domein kan na registratie gratis worden bekeken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond