Deel dit artikel
-

(Emerce TV): Een spijkerbroek leasen en korting krijgen als je hem inlevert

Een spijkerbroek leasen en korting krijgen als je hem weer netjes inlevert. Zodat deze goed kan worden gerecycled. Meer circulair dan dat kan het niet. Bert van Son kreeg het voor elkaar met MUD Jeans, een spijkerbroekenbedrijf dat milieu- en mensvriendelijk opereert. MUD Jeans staat inmiddels in de top vijf B-corps van Nederland. Hij vertelt er over in de videocollectie Sustainable Commerce.

Het is niet eenvoudig om de kledingindustrie, die stoelt op uitbuiting, aan te pakken. Het moest en kon anders, dacht Bert van Son. Zijn dertig jaar ervaring in de mode-industrie deed hem beseffen welke impact snelle mode heeft op het milieu. In 2012, na de verkoop van zijn bedrijf en een sabbatical, startte hij het idee Lease A Jeans, een concept dat het voor klanten mogelijk maakt jeans te gebruiken en deze na gebruik terug te geven.

Begin dit jaar rolde MUD Jeans haar reparatiedienst uit voor klanten in Nederland. MENDED neemt de digitale, operationele en logistieke processen voor zijn rekening. Het zorgt ook voor een extra klantcontactmoment, wat weer marketingkansen met zich meebrengt.

Er worden geen pesticiden gebruikt in de productie van katoen en alle MUD Jeans. De productie van 1 paar jeans kost normaal zo’n 7.000 liter water. Door gebruik te maken van gerecycled en biologisch katoen weet MUD Jeans het waterverbruik flink te verminderen.

Van Son heeft ook naar alternatieve grondstoffen gekeken. Jeans worden van katoen gemaakt, maar hennep is veelbelovend. ‘Commercieel is het echter nog geen succes’.

De helft van de omzet komt momenteel via de site, de andere helft via 300 retailers in Europa. Vooral Frankrijk en Duitsland zijn belangrijk. Maar voor verdere groei heeft MUD Jeans een nieuwe CEO aangetrokken afkomstig van Nike. Jolanda Brink is per april 2023 de nieuwe CEO van het denimmerk, “We kunnen momenteel niet onze eigen jeans ophouden, er moet nog veel geld bij. We zullen meer lawaai moeten maken en flink groter moeten worden.

Van Son vindt het jammer dat de mode-industrie nog niet massaal verduurzaamt. ‘De grote merken zullen ook een keer om moeten’.

De video MUD Jeans is een spijkerbroekenbedrijf dat milieu- en mensvriendelijk opereert is na registratie gratis te bekijken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond