Deel dit artikel
-

Empathische woning ondersteunt mantelzorger met kunstmatige intelligentie

De TU/e heeft elf proeftuinen opgezet – voornamelijk in verzorgingshuizen – om kunstmatige-intelligentie-gestuurde oplossingen te testen op ‘echte’ ouderen met dementie.

De onderzoekers gaan daarin verder dan alleen een helpende hand uitsteken. Ze willen de bewoner ook blijven stimuleren, prikkelen en enthousiasmeren, zodat de dementerende niet te snel achteruit gaat.

Eén van die proeftuinen is de slimme wijk in Waalre, die in 2021 gaat starten. Deze wijk is straks voorzien van technologische oplossingen gecontroleerd via kunstmatige intelligentie. De nieuwe wijk biedt onder andere plaats aan 80 senioren met dementie.

De TU/e wil hier een woonomgeving realiseren waarbewoners kunnen rondlopen. Zo wil men een ‘digitaal hek’ plaatsen rondom de wijk, waarbij sensoren een signaal naar de verzorger sturen als een bewoner te ver afdwaalt.

Inmiddels zijn tien onderzoekers en PhD-studenten aangesteld op dit project en zijn vier faculteiten van de TU Eindhoven betrokken: de faculteiten Electrical Engineering, Mechanical Engineering, Mathematics and Information Sciences en het Center for Wireless Technology Eindhoven. Het project wordt ondersteund door subsidies van NWO.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond