Deel dit artikel
-

Endeit Capital lanceert investeringsfonds van €250 miljoen voor Europees techleiderschap

De Nederlands-Duitse participatiemaatschappij Endeit Capital steekt de komende jaren 250 miljoen euro in wat het noemt het ‘digitale leiderschap van Europa’. Endeit heeft het kapitaal voor zijn derde en grootste fonds in een recordtijd opgehaald.

Met het nieuwe fonds wil Endeit Europese scale-ups ondersteunen waarvan de producten en diensten de digitale transformatie van de Europese samenleving en economie moeten versnellen.

Tot vandaag heeft het bedrijf met haar eerste twee fondsen al meer dan 250 miljoen euro geïnvesteerd. Met de kwart miljard die is opgehaald voor het nieuwe Endeit Capital III Fonds wordt dit bedrag nu dus verdubbeld.

Endeit Fund III wordt gesteund door een mix van ondernemers, institutionele beleggers en de partners van Endeit zelf.

Het nieuwe fonds is ook een antwoord op het gebrek aan durfkapitaal voor groeibedrijven in Europa. Want hoewel er, ondanks de coronacrisis, een recordbedrag aan kapitaal beschikbaar was voor early stage start-ups is er binnen het Europese ecosysteem historisch gezien altijd minder kapitaal beschikbaar voor investeringen.

Het fonds verwacht dat de volgende generatie van Europese internetbedrijven zich sneller zal kunnen ontwikkelen via kerntechnologieën, zoals machine learning, AI en quantum computing. Er is een enorm potentieel in het opbouwen van Europese winnaars die wereldwijd schalen en een enorm deel van de markt kunnen innemen.

Endeit heeft zijn roots in Endemol. Beide eigenaren Hubert Deitmers en Martijn Hamann zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van Endemol vanuit één Europees land tot een beursgenoteerd bedrijf dat in korte tijd actief werd in 23 landen over de hele wereld. Bij Endemol kochten ze meer dan 80 bedrijven die vervolgens werden geïntegreerd en verder werden uitgebouwd. Endemol werd vervolgens voor vele miljarden verkocht.

Endeit investeerde de afgelopen jaren in 35 bedrijven die samen nog eens 35 overnames deden. Velen van hen zijn overgenomen door beursgenoteerde kopers op drie continenten, zoals Time Warner, Xerox, Newscorp, Protolabs, Lightspeed, Macromill, TMG en Cimpress. Een recente aanwinsty is neobroker Bux.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond