Deel dit artikel
-

Energie-marktplaats Altra sluit deuren

Weer weet een pure dotcom-marktplaats het hoofd niet boven water te houden. Altra Energy, marktplaats voor gas en electriciteit, sluit deze week de deuren. Daarmee komt een einde aan één van de pioniers van b-to-b ecommerce. De site, opgericht in 1996, had te veel last van concurrenten, opgezet door marktconsortia.

Volgens CEO Paul Bourke kon Altra niet langer opboksen tegen concurrenten als Intercontinental Exchange (ondermeer Shell en BP Amoco), TradeSpark and EnronOnline (nu in handen van UBS Warburg).
In de loop der jaren was het bedrijf al aardig uitgekleed. Onlangs werd het onderdeel voor vloeibare gassen al verkocht aan ChemConnect, een marktplaats voor hoofdzakelijk chemische stoffen. Omdat het onderdeel electriciteit al eerder werd verkocht, blijft nu alleen een marktplaats over voor gas. Dat blijkt te weinig om op te overleven, en daarom wordt de zaak gesloten aan het eind van deze week.

Hoeveel geld er nu is opgehaald met de verkoop aan ChemConnect is niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat er sinds de start van Altra zo'n 85 miljoen dollar aan venture capital in het bedrijf is gestort. Op het hoogtepunt werkten er 275 mensen.

Door het onderzoeksbureau AMR Research werd Altra afgelopen jaar nog aangemerkt als dotcom-winnaar. Het bedrijf stond in een lijstje met twintig dotcommers die de business-to-businessmarkt zouden aanvoeren. Het idee dat klanten relatief eenvoudig technisch konden inhaken op het systeem van Altra was voor AMR een argument om ze tot winnaar te benoemen. Het bureau zag echter niet dat veel bedrijven daarvoor nog helemaal niet klaar waren, zegt AMR-analist Jill Feblowitz in een mea culpa tegen News.com .

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond