Deel dit artikel
-

Engelse operator Three: klaar voor 5G

De Engelse mobiele aanbieder Three, dat tien miljoen Britten bedient, zegt dat de kern van zijn mobiele netwerk klaar is voor 5G.

Three UK is met interne proeven begonnen om de techniek, stabiliteit en opties van het cloudgebaseerde Nokia-netwerk te onderzoeken. De leiding hoopt de testen in de loop van het jaar af te ronden.

Na afronding van de interne testen wil Three commerciële 5G-diensten gaan aanbieden. Dat zou nog voor 2020 moeten plaatsvinden.

Behalve het kernnetwerk zouden ook de masten al 5G-ready zijn, sinds december 2018.

Het bedrijf, onderdeel van CK Hutchison, was in Engeland destijds de eerste die 3G gingen aanbieden op het UMTS-netwerk. Later volgden ook de zusterbedrijven in Ierland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Italië.

5G zal binnenkort een van de hoofdthema’s zijn op het Mobile World Congress in Barcelona. Naar verwachting maken meerdere grote operators dan details bekend over de 5G-upgrades van hun netwerken.

Deze nieuwe generatie mobiele breedbandnetwerken is vooral voor internet of things-bouwers interessant. 5G is geschikt om heel veel apparaten tegelijk met een netwerk te verbinden tegen, in theorie, hele lage latency. Dat is bijvoorbeeld voor in real time opererende ecosystemen, zoals zelfrijdende auto’s, noodzakelijk.

Nederland behoort niet tot de koplopers wat 5G-activatie betreft. Voor consumenten en bedrijven maakt dat ook niet veel uit, want er is nog bar weinig 5G-specifieke apparatuur verkrijgbaar – zoals telefoons – om mee te werken.

Foto: hernanpc (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond