Deel dit artikel
-

Engelse toezichthouder aast op Apple en Google

De Engelse toezichthouder CMA bereidt een onderzoek voor naar de dominante machtsposities van Apple en Google. Het gaat daarbij specifiek om hun activiteiten op smartphones.

De Amerikaanse techgiganten hebben alle kaarten in handen wat betreft de vaart en eerlijkheid waarmee concurrentie zich kan ontwikkelen rondom iOS en Android. Dat is een doorn in het oog van de Competition and Markets Authority (CMA). Die voert nu verkennende gesprekken in de markt.

Er zijn drie punten van aandacht de marktmacht van Apple en Google op het gebied van mobiele browsers. De partijen geven hun eigen browsers voorrang op iOS en Android. Derden krijgen geen serieuze kans daar tussen te komen.

Ten tweede de beperkingen die Apple oplegt aan cloudgaming via zijn App Store. Apple blokkeert dit opkomende genre in zijn winkel. Het is er simpelweg niet en er is geen ruimte voor derden om die marktkans te grijpen. Tim Cook houdt de deur dicht.

En als laatste wil de CMA optreden tegen Google in verband met de betaalpraktijken in diens appstore. Daarbij gaat het onder de voorwaarden waaronder in-app betalingen zijn toegestaan aan ontwikkelaars.

Het doel van de toezichthouder is een gelijk speelveld te creëren voor de Amerikaanse techbedrijven en kleinere Engelse concurrenten. Die mogen niet oneerlijk benadeeld worden in hun marktkansen.

Een officieel onderzoek kan achttien tot vierentwintig maanden duren.

Foto: Geoff Henson (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

En vergeet niet dat zwaaien met de telefoon om te betalen. Dat stoort me nog het meest qua monopoliegedrag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond