Deel dit artikel
-

Erasmus MC en TU Delft openen eerste AI-ethieklab voor de zorg

Met de opening van het eerste AI-ethieklab voor de zorg zetten Erasmus MC en de TU Delft in op ethisch verantwoorde en klinisch relevante AI, die een positieve impact heeft op de zorg én de zorgmedewerker.

Durven artsen in de toekomst een behandeling te stoppen op basis van informatie die een computermodel geeft? Dat is misschien wel een van de meest moeilijke vragen omtrent de toepassing van AI in de zorg. Maar er zijn natuurlijk ook tal van minder intense vragen.

Het Responsible and Ethical AI in Healthcare Lab (REAiHL), een samenwerking tussen Erasmus MC, de TU Delft en softwarebedrijf SAS, wil hierop antwoord geven. De klinische expertise van Erasmus MC is hierbij leidend, ij komen met de vraagstelling en gaan uiteindelijk met de modellen werken.

Het nieuwe AI-ethieklab is ontstaan op initiatief van internist-intensivist Michel van Genderen van het Erasmus MC. Ook Diederik Gommers, hoogleraar Intensive Care Medicine bij het Erasmus MC, is nauw betrokken. De initiële focus van het nieuwe AI-ethieklab is dan ook dat het best practices voor de Intensive Care moet opleveren,, Maar het uiteindelijke doel is dat men een generalistisch framework ontwikkelt voor hoe AI ziekenhuisbreed veilig en ethisch toegepast kan worden.

De samenwerking in het AI-ethieklab sluit perfect aan bij de onderzoeksvisie van de TU Delft: Impact for a better society. Op dit moment vindt nog geen twee procent van alle AI-studies de weg naar de kliniek. Met het opstellen van richtlijnen voor AI-modellen die technisch correct, ethisch verantwoord, klinisch relevant, en praktisch in gebruik zijn, verwachten de onderzoekers de impact van AI in de zorg flink te vergroten.

Het Responsible and Ethical AI in Healthcare Lab (REAiHL) is een samenwerking tussen Erasmus MC, TU Delft en softwarebedrijf SAS en heeft de DataHub van het Erasmus MC als standplaats. Naast vijf promovendi werken er straks ook verpleegkundigen, artsen, datascientists, dataengineers en ethici straks samen aan richtlijnen voor het ontwikkelen en implementeren van ethisch verantwoorde en klinisch relevante AI in de zorg.

REAiHL is een ICAI lab (Innovation Center for Artificial Intelligence); een onderzoekssamenwerking tussen industriële, overheids- of non-profit-partners en kennisinstituten. ICAI-labs moeten voldoen aan eisen voor data, expertise en capaciteit. Er wordt van ze verwacht dat de uitkomsten geoperationaliseerd worden voor de echte wereld. REAIHL is het 9e ICAI-lab waarin de TU Delft samenwerkt partners en andere kennisinstituten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond