Deel dit artikel
-

Ernst & Young doet onderzoek naar boekhouding Yooz

9 februari – Newconomy heeft de accountants van Ernst & Young ingeschakeld om het partnerbedrijf Yooz.com door te lichten. Eerder deze week werd bekend dat er bij Yooz twee bestuursleden geschorst waren. Het onderzoek richt zich op de boekhouding, ook wordt de relatie tussen Yooz-oprichter Veenstra en Newconomy-commissaris Pieter van Hoogstraten tegen het licht gehouden.

Yooz is vorig jaar onderdeel geworden van het Newconomy-netwerk. Newconomy heeft een belang van 47,8 procent in Yooz, dat trainingen geeft via internet. De investeerder verwierf dit belang begin vorig jaar voor 3,5 miljoen euro.

Het onderzoek van Ernst & Young richt zich op de boekhouding van Yooz. De accountants gaan kijken of er mogelijk sprake is geweest van fraude bij Yooz. Eerder deze week werden twee bestuursleden van Yooz geschorst, Tjibbe Veenstra en Dethmer Drenth. De twee zijn tot nu toe niet te bereiken voor commentaar.

Newconomy bevestigt dat ook de relatie tussen Veenstra en Newconomy-commissaris Pieter van Hoogstraten wordt onderzocht. Yooz is op initiatief van Van Hoogstraten onderdeel geworden van Newconomy. Maurice de Hond zegt in Financieel Dagblad bedenkingen te hebben gekregen tegen het nemen van een belang in Yooz, vanwege het verleden van Veenstra. In het FD worden zaken genoemd als faillissementen en het onttrekken van bedrijfskapitaal voor privédoeleinden.
Oud- zakenpartners van Veenstra zeggen niks meer met de man te maken te willen hebben. In enkele gevallen heeft zakendoen met Veenstra flink geld gekost.

Van Hoogstraten ontkent dat hij heeft aangedrongen op het nemen van een belang in Yooz. "Commissarissen doen geen "deals", ze houden toezicht," zegt Van Hoogstraten.

Woordvoerder Peerke Anink van Newconomy zegt dat het onderzoek naar de relatie tussen Veenstra en Van Hoogstraten is gestart ook op initiatief van de Raad van Commissarissen, en ook Pieter van Hoogstraten. "Alle schijn moet worden vermeden."

Woordvoerder Anink van Newconomy zegt dat er in overleg met de accountants van Yooz in december al is gesproken over "het discontinueren" van het bedrijf. Of dat gaat gebeuren en wanneer, kon Anink nog niets zeggen.

Zie ook: Bestuurders Newconomy-participatie Yooz.com geschorst

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond