Deel dit artikel
-

EU: datacenters kunnen warmer

Veel datacenters koelen te veel, stelt een onderzoeksinstituur van de Europese Unie in de nu vrijgegeven gedragscode voor datacenters. Het iets warmer laten zijn van de ruimtes met servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur kan veel energie besparen.

Datacenters kunnen volgens de nieuwe gedragscode van de Europese Unie flink wat energie besparen. Minder koelen is een eerste, makkelijke maatregel om het energieverbruik te verminderen. Veel bedrijven koelen hun ruimtes met servers, storage en netwerkapparatuur namelijk te veel, stelt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de EU.

Dat onderzoeksinstituut levert wetenschappelijke ondersteuning voor het uitstippelen, ontwikkelen, uitvoeren en toetsen van EU-beleid. De Europese Commissie kijkt al geruime tijd kritisch naar het energieverbruik van ict. Dat betreft zowel simpele standby- en uitschakelfuncties van desktopcomputers als het grootschalig terugdringen van de CO2-uitstoot.

Dertig graden Celsius

"Servers produceren een aanzienlijke hoeveelheid warmte. Ruimtes met servers worden vaak gekoeld tot lage temperaturen van bijvoorbeeld 22 graden Celsius. Uit onderzoek blijkt dat een strikt laag temperatuursregime niet noodzakelijk is", meldt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, dat het EU-initatief voor energiebesparing concreet invult. "Serverruimtes werken uitstekend bij dertig graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Het ‘overkoelen’ van datacentra is dus onnodig."

De besparing hierbij komt dan dus uit de verminderde koeling. "Airconditioning en luchtbehandeling zijn grote energievragers. Slecht ontworpen datacentra mengen koude en warme lucht, zoals dat ook gebeurt in normale kantoorpanden." De gratis te downloaden EU-gedragscode raadt dit af: het scheiden van de luchtstromen naar temperatuur zorgt voor een efficiëntere én zuinigere koeling.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond