Deel dit artikel
-

EU en VK sluit deal vrij verkeer persoonsgegevens

Digitaal verkeer met persoonlijke gegevens van inwoners van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk mag ongeremd heen en weer over de Noordzee. De twee overheden sloten daarover een akkoord.

Gisteren zetten de EU en het VK de handtekening onder een akkoord dat dataverkeer vrij laat stromen met behoud van de privacybescherming die de GDPR/AVG vereist. Dat zorgt ervoor dat er geen digitale opstoppingen aan de grens ontstaan en dat digitaal zakendoen ongestoord kan doorgaan.

Het akkoord stuit op verzet onder meerdere politici en burgerrechtenorganisaties. Zij vinden dat de Engelsen verder gaan met het bespieden van burgers dan Europeanen wenselijk achten. Ze vrezen dat de Engelsen zich niet anders gaan gedragen wanneer ze EU-data in handen krijgen. Dat laatste is juist niet de bedoeling.

De deal is voorwaardelijk, want binnen vier jaar gaan de overheden weer om tafel met elkaar. Dan kijken ze of de Engelse toepassing van de regels nog in lijn is met de Europese. Zo niet, dan kan de EU proberen het VK tot aanpassing te brengen.

Een vergelijkbaar akkoord met de VS werd vorig jaar afgeschoten door het Europese Hof van Justitie. Daardoor is nu elke digitale verwerking van persoonsgegevens op en door een Amerikaanse instantie illegaal.

Foto: Markus Spiske op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond