Deel dit artikel
-

EU: Facebook misleidde bij overname WhatsApp

De Europese Commissie beschuldigt Facebook ervan misleidende informatie te hebben verstrekt omtrent de overname van WhatsApp. Een eventuele boete kan oplopen tot een procent van Facebooks jaaromzet.

Het Amerikaanse bedrijf heeft in 2014 verkeerde en misleidende informatie aan Europa gegeven toen het de mededingingsaspecten van de transactie moest beoordelen. Op basis van die vermeend verkeerde informatie is groen licht gegeven.

Vandaag publiceert eurocommissaris Margrethe Vestager haar zogeheten Statement of Objections aan Facebook. Dat heeft tot 31 januari 2017 de gelegenheid inhoudelijk te reageren op de aantijgingen.

De kern van Europa’s bezwaar is dat Facebook in 2014 zei dat het technisch niet in staat was om de ID’s van gebruikers op Facebook en WhatsApp automatisch aan elkaar te liëren. Echter, in de zomer van 2016 bleek, bij het updaten van WhatsApps gebruiksvoorwaarden, dat dat heel goed mogelijk is. Vestager stelt nu dat Facebook twee jaar geleden daar ook toe in staat moet zijn geweest.

Binnen de nieuwe gebruiksvoorwaarden mag WhatsApp data van zijn gebruikers delen met het moederbedrijf. Dat kan op zijn beurt gerichter reclameberichten tonen, in welke vorm dan ook, en betere connectiesuggesties doen op de profielensite. In november jongstleden verbood de Engelse privacywaakhond dit delen weer. Facebook heeft het daarom tijdelijk gestaakt.

Facebook boekte in het derde kwartaal van dit jaar een omzet van zeven miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond