Deel dit artikel
-

‘EU komt met concurrentieklacht tegen Apple’

De Europese Commissie lijkt werk te gaan maken van het vermeende machtsmisbruik van Apple. Volgens de Financial Times komt Brussel nog deze week met formele beschuldigingen aan het adres van het Amerikaanse bedrijf.

Het gaat dan vooral om mogelijk machtsmisbruik binnen de App Store. Appmakers zijn bijvoorbeeld verplicht het betaalsysteem van Apple te gebruiken, iets waartegen vooral Spotify zich steeds heeft verzet. Dit Zweedse bedrijf stapte dan ook als eerste naar de Europese toezichthouder.

Eurocommissaris Margrethe Vestager kondigde het mededingingsonderzoek naar Apple vorig jaar juni aan. De resultaten van dat onderzoek zouden deze week bekend worden gemaakt. Of Apple dan ook meteen een boete opgelegd krijgt is niet duidelijk.

Epic Games, de maker van het populaire Fortnite, heeft in februari bij de Europese Commissie een klacht tegen Apple ingediend. Al sinds vorig jaar heeft Epic ruzie met Apple nadat de gameontwikkelaar een eigen betaalsysteem aan zijn iPhone-app had toegevoegd.

Meer recent hebben adverteerders in Duitsland en Frankrijk klachten tegen Apple ingediend. Aanleiding is de nieuwe iOS update van Apple, die apps verplicht gebruikers te vragen of ze willen worden gevolgd voor reclamedoeleinden.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond