Deel dit artikel
-

EU: Machtmisbruik rond Marketplaces Facebook

Facebook misbruikt zijn dominante positie om het eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen. zo stelt de Europese Commissie in een voorlopige conclusie.

‘Met zijn sociale netwerk Facebook bereikt Meta wereldwijd miljarden maandelijkse gebruikers en miljoenen actieve adverteerders’, aldus Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor mededingingsbeleid, in een verklaring. ‘Onze voorlopige zorg is dat Meta zijn dominante sociale netwerk Facebook koppelt aan zijn online advertentiediensten genaamd Facebook Marketplace. Dit betekent dat Facebook-gebruikers geen andere keuze hebben.’

De EU vindt het niet kunnen dat Facebook gebruikers automatisch toegang krijgen tot de eigen marktplaats, want daardoor worden andere platformen zoals Marktplaats en eBay benadeeld.

Ook kan Facebook in het algemeen gegevens van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren. Dat staat letterlijk in de algemene voorwaarden.

De conclusie van de Europese Commissie is nog niet definitief. Meta krijgt nog de kans om zich te verdedigen.

Meta kreeg dit jaar al meerdere grote boetes in Europa. Een boete van 2 miljard euro dreigt vanwege verkeerde omgang met data van Europese gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond