Deel dit artikel
-

EU: Microsoft misbruikt positie

De Europese Commissie start een procedure tegen Microsoft. Het bedrijf misbruikt zijn monopoliepositie door de webbrowser Internet Explorer standaard op te nemen in Microsofts besturingssysteem Windows.

Internet Explorer heeft een groot aandeel omat het standaard wordt meegeleverd met Windows, dat op zijn beurt weer geïnstalleerd wordt op 90 procent van de pc’s.

De softwaregigant misbruikt zijn machtspositie. Door de browser in het besturingssysteem op te nemen, staat Microsoft eerlijke concurrentie in de weg. Hiermee belemmert Microsoft, volgens de Commissie, innovatie op dit gebied en worden concurrenten beperkt in hun keuze. De browser moet, zo wil de EC, apart worden aangeboden van het OS.

Microsoft heeft acht weken om te reageren en geeft aan alles volgens het boekje te willen doen. Op dit moment onderzoekt Microsoft de zaak.

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie Microsoft in de gaten houdt. Microsoft werd al eens voor een soortgelijk geval op de vingers getikt. Toentertijd nam het bedrijf Windows Media Player automatisch in het besturingssysteem mee. In dit geval werd de softwaregigant veroordeeld wegens marktmisbruik. De Commissie legde een flinke boete op en verplichtte het bedrijf ook technische specificaties te publiceren die tot nu toe bestempeld waren als ‘bedrijfsgeheim’.

Deel dit bericht

20 Reacties

Frank

Wat een onzin. Dan mogen ze ook explorer er wel afhalen, want dat is een concurrent van total commander. En notepad is een concurrent van open office, dus dat moet er ook af. En de mediaplayer is ook een concurrent van vele andere media spelers. Koekoek! Het is toch logisch dat er standaard een webbrowser op een OS wordt aangeboden… De keuze voor internet explorer lijkt mij logisch

jeroen

daar gaan ze weer. Belachelijk dat ze zulk getouwtrek telkens weer proberen. Ik ben totaal geen fan van microsoft, maar ik vind het absurd dat mensen continue een graantje mee willen pikken van grote organisaties. Bij een auto krijg je de banden er ook bij, een tv is ook niet zonder afstandbediening 'omdat de universele dan geen kans krijgt?'. Wordt er een beetje moe van.

Blaise

Zonder een default browser kunnen de meesten niet eens een andere browser downloaden. Ben benieuwd hoe ze dit gaan oplossen.

John

Een Operating System is een laag tussen de hardware en de 'onderkant' van applicaties. Applicaties zelf zijn geen onderdeel van het OS. Dat ze onlosmakelijk meegeleverd worden met het OS, en daarmee, geloof me, de prijs van het OS behoorlijk opdrijven, is koppelverkoop. Het OS heeft vervolgens ook nog eens een monopoliepositie, waardoor de consument feitelijk /nog/ minder keuzevrijheid heeft. Daar moet in het belang van consumenten hard wat aan gedaan worden.

Ted

Ik wordt gek van die EU, hoe moet ik anders een andere browser downloaden zonder IE? Vijf jaar geleden riep ik al dat ze PC's met 2 OS-en moeten verkopen, dan is het probleem weg, maar dat is dan weer een probleem voor de EU…

John

Je hebt helemaal geen browser nodig om een andere te krijgen. Om er eentje te downloaden heb je alleen een internet verbinding nodig. Om er eentje te kopen stap je, net als voor andere software, naar de winkel. Koop het bijvoorbeeld bij de computerboer, tegelijk met Windows. Of koop het bij de softwareboer, waar de Internet Explorer pakketten straks voor pak 'm beet 50 Euro gewoon naast de (dan veel goedkopere) Windows paketten staan.

Bas

@John, je denkt dat je het allemaal helemaal door hebt, maar nou komt het mooie, een browser als Chrome van Google is niet in de winkel te koop, Firefox ook niet.. alleen online beschikbaar.. maar je kunt het dan niet meer downloaden, omdat je geen browser hebt.. niet zo handig.het meeleveren van een browser is in mijn optiek geen probleem, mensen die vinden dat IE slecht is nemen toch wel een andere browser.en de prijs van Windows zal echt niet lager worden door het loskoppelen van de diverse onderdelen.ik wil een OS waar zoveel mogelijk in zit. niet een kaal iets waarop ik vervolgens nog allemaal losse zooi moet gaan installeren. kost me per saldo namelijk veel meer.

Bas

John,leg mij eens uit hoe ik bijvoorbeeld google chrome download als ik geen browser heb.ik heb namelijk echt geen idee.

martijn

Mac OS & Safari? Is dat geen probleem dan….

Sjaak

@Bas en anderen: FTP = File Transfer Protocol. Het protocol dat bedoeld is voor het downloaden en uploaden van bestanden via Internet. En er zijn genoeg alternatieven. Usenet. P2P sharing. CD-ROM. USB stick. Attachen.

RickertB

Met IE.8 loopt Microsoft praktisch in lijn met de andere browsers kwa technische ondersteuning/richtlijnen.. Volgens mij was het ook zo dat standaard de "restricted" mode aan zou staan en dat je als ontwikkelaar moest kiezen als je de IE7/IE6 modus wilde.. wat dat betreft is die klacht van Opera dan niet meer relevant Die strijd is geweest! ik zou als EU mijn pijlen gaan richten op MS Exchange, daar hebben ze ook op monsterlijke wijze de markt verovert d.m.v de meegeleverde office producten en doen ze dat in principe nog! 

RickertB

Met IE.8 loopt Microsoft praktisch in lijn met de andere browsers kwa technische ondersteuning/richtlijnen.. Volgens mij was het ook zo dat standaard de "restricted" mode aan zou staan en dat je als ontwikkelaar moest kiezen als je de IE7/IE6 modus wilde.. wat dat betreft is die klacht van Opera dan niet meer relevant Die strijd is geweest! ik zou als EU mijn pijlen gaan richten op MS Exchange, daar hebben ze ook op monsterlijke wijze de markt verovert d.m.v de meegeleverde office producten en doen ze dat in principe nog! 

Bas

Geen browser op de nieuwe PC van mijn oma? Kan ik haar uitleggen hoe ze moet FTP'en om firefox te krijgen. :)

Renske

Bas, Internet is niet voor oma's en zeker niet als ze de onveilige Internet Explorer gebruiken.

I.E. Explorer Nooit Meer

Eerlijk gezegd gebruik ik nooit de internet explorer, want deze is mij te traag en omslachtig in gebruik. Ik gebruik alleen Google Chrome want die is onwijs snel en ik gebruik Firefox met vidalia om anoniem te browsen en deze heeft veel leuke extenties die je helemaal niet bij Microschoft kunt krijgen of gebruiken.Alleen in Nederland is het IEexplorer gebruik nog hoog, in andere landen zijn de alternatieve browsers steeds meer in de lift.Waarom zij Nederlanders zo aan deze IE-explorer gehecht? (Het zou verboden moeten worden!)

no

@Sjaak[quote] FTP = File Transfer Protocol. Het protocol dat bedoeld is voor het downloaden en uploaden van bestanden via Internet. En er zijn genoeg alternatieven. Usenet. P2P sharing. CD-ROM. USB stick. Attachen.[/quote] Ok, en hoe kom je dan aan een FTP client ?Want waarom zou die dan wel standaard meegeleverd mogen worden en een http client niet ? Want dan is daar de keuze ook weg.idem voor Usenet en P2P sharing. Daarnaast zie ik het probleem niet, want degene die windows kopen/gebruiken zijn meestal niet de mensen die zich gaan verdiepen in hoe en wat er allemaal aan 'alternatieven' zijn. En zal het ook een worst wezen of browser x veiliger of beter zou zijn dan browser y.Of maak jij je ook druk over welk merk en soort remklauw onder je auto ligt, als deze standaard uit de fabriek komt? Daarnaast maakt Windows in mijn ogen hier niet misbruik van hun 'monopolie' positie, want die hebben ze niet (meer). Als iemand iets anders wil kan ie dat gewoon kopen/lenen/downloaden. En ook 90% van de linux distro's wordt geleverd incl. internet browser, media speler, GUI, etc.Mijn vader heeft zelfstandig zo'n EEE PC gehaald, met linux erop.Het probleem zit dus niet in functionaliteiten in Windows, maar aan de fabrikanten van PC's en de winkels. Want wat verkoopt men het meest, een Windows PC (of een MAC). Omdat die ge?nstalleerd geleverd worden.De fabrikant of winkel past dus vanzelf koppelverkoop toe. Je hoeft het IE icoontje niet aan te klikken, nadat je eenmaal een andere internet browser hebt geinstalleerd.

jeroen

jammer dat het weer offtopic verder gaat. ik zie dat @john niet reageerd op de reacties die gegeven worden. Ik denk dat je een eigen definitie van het product van microsoft maakt. Vandaag de dag kan geen besturingssysteem (ook Linux en Leopard, apple niet) het permiteren om een besturingsysteem zonder browser te leveren. Het merendeel van de gebruikers heeft echt geen idee hoe hij een browser installeert. Jouw opmerking over software aanschaffen zoals het hoort, in de winkel, slaat natuurlijk ook nergens over. Brood koop je in de winkel (ook niet meer altijd), maar software kun je prima online aanschaffen. Betaald of gratis.

Gert

Het probleem is simpel, je kunt windows niet zonder IE kopen (ondanks dat veel mensen deze niet gaan gebruiken) je wordt dus gedwongen er voor te betalen, verder mag/kan een fabrikant geen computers uitleveren met een andere browser want dan loopt deze veel korting van Microsoft mis en prijst zich uit de markt. Dit is alleen mogelijk doordat Microsoft zijn monopolie misbruikt!

Tom Broekhoven

Ik gebruik zelf haast geen Internet Explorer meer, maar dit is eerder een vorm van goede ondersteuning + het op weg helpen van de gebruiker, dan misbruik van de machtspositie.. Internet Explorer is gewoon een prima browser voor de doorsnee internetgebruiker. Dat je IE standaard op je pc geinstalleerd krijgt is toch prima. Als de EU de browser graag los ziet van het besturingssysteem mogen ze zelf ook een oplossing aandragen, maar nee ook daar moet Microsoft dan maar voor zorgen. Ben benieuwd wat die geweldige… Europese commissie de volgende keer weer verzint om extra geld binnen te harken.

Rick

Het blijft triest hoeveel mensen de kortzichtige vergelijking maken met andere OS-en. Het gaat niet om de *absolute* handeling van het bundelen, maar de gevolgen ervan bij een partij met een semi-monopolistisch marktaandeel. Vergelijk het met een auto: als je een auto hebt die maar 100 km/u kan mag je het gas vol intrappen op de snelweg. Heb je een auto die 200 km/u kan mag dat vanzelfsprekend niet. Het is volslagen onzin om dan te gaan roepen dat dat niet eerlijk is, "omdat de ander dat wel mag". Het gaat om de gevolgen. De spelregels zijn voor iedereen hetzelfde, als Apple met OSX 95% marktaandeel op de desktop zou hebben zouden ze tegen dezelfde bezwaren aanlopen. Natuurlijk is het de vraag of ingrijpen (nu nog) gewenst is, en zo ja, in welke vorm. Maar roepen dat het niet eerlijk is en met het vingertje wijzen naar OS-en met een veel kleiner marktaandeel raakt kant noch wal. Tenslotte, het verschijnsel dat je het "niet kunt maken" om geen browser met het OS te leveren is juist een gevolg van de door Microsofts monopolie-strategie in 20 jaar tijd volkomen verziekte software en hardware markt, waar koppelverkoop de standaard is geworden, en de gemiddelde gebruiker niet meer weet dat 'ie software los kan kiezen en installeren, laat staan hoe. Gedwongen ontbundelen is wat dat betreft een methode om weer een normale, gezonde software markt te creeren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond