Deel dit artikel
-

EU wil muziekdiensten strenger reguleren

Het Europees Parlement wil dat muziekdiensten zoals Spotify hun aanbevelingsalgoritmen openbaren. Een nieuw wetsvoorstel zou ook vereisen dat Spotify en anderen duidelijk maken of een nummer is gegenereerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

De achterliggende gedachte is dat Europese artiesten meer bekendheid krijgen op muziekstreamingplatforms, vergelijkbaar met inspanningen in andere markten zoals Canada. Daar kennen ze de Online Streaming Act om Canadese artiesten te ondersteunen. Veel is nog niet duidelijk, maar mogelijk worden quota’s opgelegd om een bepaalde hoeveelheid werk van Europese kunstenaars te tonen.

Daarnaast wil de EU voorkomen dat Europese artiesten worden benadeeld door deep fakes, waarbij gevestigde namen worden nagebootst. Deezer geeft nu al aan of een nummer met behulp van AI tot stand is gekomen.

Ook Frankrijk heeft onlangs een nieuwe belasting ingevoerd die een heffing van 1,5 tot 1,75% zal opleggen aan alle muziekstreamingdiensten om een nieuw orgaan te financieren dat de Franse muzieksector ondersteunt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond