Deel dit artikel
-

EU neemt volgende maand besluit over universele oplader

De Europese Commissie neemt volgende maand een besluit over een mogelijk verplichte universele oplader. Precies tien jaar geleden spraken Apple, Samsung, Huawei en Nokia af om hun opladers op elkaar af te stemmen, maar de Europese Commissie en de sector werden het niet eens over een universeel model.

Veel smartphones en tablets gebruiken inmiddels de USB-C-poort, maar micro-USB komt ook nog vaak voor.

Apple gebruikt nog steeds zijn eigen Lightning connector voor zijn iPhones, maar dan wel weer USB-C voor de luxere iPads. De verwachting is wel dat Lightning wordt uitgefaseerd.

Het is niet zeker of er een apart wetsvoorstel nodig is omdat USB-C inmiddels de universele standaard lijkt te worden. Bovendien worden veel luxere smartphones niet meer geleverd met oplader, wel met een verbindingskabel. Standaardisatie zou daarmee makkelijker worden. Ook zijn veel smartphones contactloos op te laden.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Blijft een lastige. USB-C is op papier het beste, maar helemaal niet zo degelijk. Gaat imo vaker stuk dan micro. Ook is het een grotere plug dan micro.
Lightning is fysiek beste plug, kan veel hebben en betrouwbaar, maar is dan digitaal weer een draak: traag en niet geschikt voor hoog vermogen.
En micro-usb blijft toch heel veel gebruikt, ik denk 70% in huis is nog micro-usb.
De opladers zijn ander probleem: ik heb hier stuk of 10 Nokia/Microsoft USB-micro en USB-C laders, en die zijn echt gouden standaard. Nooit kabels stuk, stil, hoog rendement, hoog vermogen. Meeste Samsung laders zijn ook heel behoorlijk. Die troep die bij de HEMA of kassa Jumbo ligt komt er niet in. Geen goede oplader mee verkopen levert dus weer veel high-pitch-noise en lekverbruik op….
Succes EU, rotklusje!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond