Deel dit artikel
-

EU presenteert ethische richtsnoeren voor kunstmatige intelligentie

De Europese Commissie heeft volgende stappen gezet voor het scheppen van vertrouwen in kunstmatige intelligentie. Een deskundigengroep ‘op hoog niveau’ heeft naar eigen zeggen essentiële vereisten opgezet. Geen wetgeving, maar vrijblijvende richtlijnen.

De dinsdag gepresenteerde plannen vloeien voort uit de KI-strategie die de Europese Commissie in april 2018 heeft gepresenteerd en die onder meer bedoeld is om talent te stimuleren en vertrouwen in de technologie te vergroten.

Een groot aantal sectoren heeft baat bij kunstmatige intelligentie (KI), bijvoorbeeld ten aanzien van de gezondheidszorg, het energieverbruik, de veiligheid van auto’s, landbouw, klimaatverandering en financieel risicobeheer. KI kan ook helpen bij het opsporen van fraude en cyberdreigingen, en het stelt rechtshandhavingsinstanties in staat om criminaliteit efficiënter te bestrijden. Maar KI brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee voor de toekomst van werk, en het werpt juridische en ethische vragen op.

Vicevoorzitter voor de Digitale Markt Andrus Ansip: zegt dat die ethische richtlijnen geen overbodige luxe of optie is. ‘Onze samenleving kan alleen op basis van vertrouwen ten volle profiteren van technologie. Iedereen heeft baat bij ethische KI en dat kan een concurrentievoordeel voor Europa opleveren: Europa wordt leider op het gebied van mensgerichte KI waarop men kan vertrouwen.’

Deze zomer zal de Europese Commissie een proeffase starten waarbij een breed scala aan belanghebbenden betrokken is. Bedrijven, overheden en organisaties kunnen nu al deelnemen aan de Europese KI-alliantie.

Met het oog op de ethische ontwikkeling van KI zal de Europese Commissie bovendien in het najaar van 2019 een reeks netwerken van KI-onderzoekscentra van topniveau opzetten, te beginnen met netwerken van digitale innovatiehubs.

Zeven hoofdzaken

Invloed en toezicht door mensen: KI-systemen moeten rechtvaardige samenlevingen mogelijk maken doordat de mens invloed uitoefent en de grondrechten worden ondersteund. De autonomie van de mens mag niet worden verminderd, beperkt of misbruikt.

Robuustheid en veiligheid: Betrouwbare KI heeft behoefte aan algoritmen die zo veilig, betrouwbaar en robuust zijn dat tijdens de gehele levensduur van KI-systemen fouten of inconsistenties worden opgespoord en aangepakt.

Privacy en data-governance: De burgers moeten volledige controle hebben over hun eigen gegevens, en gegevens die met hen te maken hebben mogen niet worden gebruikt om hen te schaden of te discrimineren.

Transparantie: De traceerbaarheid van KI-systemen moet zijn gewaarborgd.

Diversiteit, non-discriminatie en billijkheid: KI-systemen moeten rekening houden met het hele scala van menselijke capaciteiten, vaardigheden en eisen, en ze moeten toegankelijk zijn.

Maatschappelijk en ecologisch welzijn: KI-systemen moeten worden gebruikt om positieve sociale veranderingen te bevorderen en de duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid te vergroten.

Verantwoordingsplicht: Er moeten mechanismen worden ingevoerd om de verantwoordelijkheid en verantwoordingsplicht voor KI-systemen en de resultaten daarvan te waarborgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond