Deel dit artikel
-

EU start onderzoek naar machtsmisbruik Amazon

De EU start een officieel onderzoek naar mogelijk machtmisbruik door Amazon. Daarbij draait het om het gebruik van gegevens van onafhankelijke verkopers op het platform.

Eurocommissaris voor mededingingsrecht Margrethe Vestager wil onderzoeken of gevoelige informatie van verkopers op Amazons platform tot hogere prijzen leidt. Amazon vervult een dubbelrol, net als in Nederland bol.com: het bedrijf is zowel marktplaats als retailer.

Volgens de Commissie lijkt het erop dat Amazon die informatie over de verkopers, hun producten en transacties gebruikt om concurrentie te verstoren.

Het onderzoek komt niet als een complete verrassing. Amazon was al op de radar van de commissie verschenen. De aankondiging door de EU is geen goed nieuws voor het Amerikaanse bedrijf van Jeff Bezos. Tot dusverre zijn vergelijkbare onderzoeken naar Google altijd geëindigd in forse boetes.

Amazon zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. Amazon heeft al toegezegd dat het de overeenkomsten met de onafhankelijke verkopers aanpast in augustus.

Ook zijn alvast schikkingen getroffen met Duitsland en Oostenrijk. De Duitse mededingingsautoriteit heeft onderzocht of de voorwaarden van Amazon kloppen, en of de retailer wel op transparante wijze contracten met handelaren opzegt.

Amerikaanse politici hebben al eens aangedrongen op splitsing van marktplaatsen als Amazon. De huidige dubbelrol van marktplaats en retailer levert steeds vaker scheve ogen op.

Deel dit bericht

6 Reacties

Ad

Prima, echter zal het niet veel opleveren aangezien Bezos alles wel weer weg zal moffelen. Amazon verstoort de complete samenleving met hun”innovatie” en probeerd alles en iedereen tot werkslaaf te maken.

Ik ben nog liever dakloos dan dat ik voor dit bedrijf ga werken.

Johan

Nou, dat heeft dan mooi jaren gekost dat de EU daar achter kwam.
Wat dacht je waarom je als bedrijf op dit platform alle gegevens moet blootgeven, incl de EAN codes.
Vooral om dat laatste ging het Amazon zodat ze er mooi achter konden komen wie nu de daadwerkelijk leverancier/producent is.
Vervolgens wordt dat allemaal goed in de gaten gehouden door deze boeven en zitten er producten bij die goed verkopen dan klopt Amazon vervolgens op de deur van de desbetreffende leverancier om daar rechtstreeks te kopenen en schakelt vervolgens de verkoper, waarvan ze alle info gekregen hebben, uit om zelf de markt te verzieken met nog lagere prijzen.
En die Bezos maar zijn zakken vullen en personeel laten werken als slaven die een smartwatch moeten dragen waarmee gecontroleerd wordt of ze wel werken en hoeveel pakketten ze per dag inpakken voor een minimumloon.
Maar goed, wat interesseert de koper dat wat er achter de schermen aan de hand is. Voor de meesten geldt maar 1 ding, net als bij Ali&Co, als het maar goedkoop is.
We zullen eens afwachten wat de EU aan deze streken gaat doen. Ik denk weinig…….

Pim

Amazon is gewoon een dik bedrijf die zijn tijd ver vooruit was en nu nog steeds een van de grootste is. Petje af.

Ad

Nou Pim, ik weet jou toekomst al; werkslaaf bij Amazon. Kijken of je het dan nog zo leuk vind!

Jack Daniels - Webshop BV

@johan

Ik ben het helemaal met je eens. Amazon.com is een groot gevaar. Niet alleen voor de Nederlandse economie, maar voor elke economie! Maar zoals altijd loopt de EU, maar net zozeer de Nederlandse overheid, weer achter de feiten aan.

De ruggengraat van de Nederlandse e-commerce industrie zijn de (tien)duizenden webshops die Nederland rijk is. Allemaal ondernemers die merendeels onder de noemer MKB vallen. De Nederlandse overheid maakt het de eigen ondernemers enkel lastig met onbegrijpbare regeltjes, wetgeving, belastingen, etc., etc. Maar als een Alibaba of een Amazon aangeven naar NL te willen komen dan staat de overheid direct klaar om ze de hand te schudden en te verwelkomen met aantrekkelijke belastingvoordelen, investeringen, etc. Terwijl de e-commerce MKB webshops heel hard moeten werken om überhaupt winst te maken en enkel “tegenwerking” krijgt.

Maar ook een Bol.com is net zo’n bedreiging. Die bedienen zich van exact dezelfde praktijken als Amazon of een Alibaba. Daar hoeft niemand illusies over te hebben (https://www.hln.be/nieuws/binnenland/unizo-waarschuwt-voor-bol-com-geef-hen-geen-inkijk-in-je-commerciele-geheimen~a2d80133/).

De MKB ondernemer van Nederland moet altijd winst maken om te blijven bestaan. Dat is ook een gezonde instelling. Maar partijen als Bol.com, Alibaba en Amazon maken tientallen jaren miljoenen verliezen, en toch doet men net alsof ze het zo geweldig doen! Persoonlijk heb ik meer respect voor de ondernemer die wel winst weet te maken. Echter zullen de grote marktplaatsen in de toekomst als enige overblijven, als een kleine webshop niet door de overheid geholpen en beschermt gaat worden. Geen aantrekkelijk vooruitzicht!

Ad

Toch heb ik minder problemen met bol.com dan met Amazon; en wel om het simpele feit dat Amerikaanse bedrijven overal maar hun gang kunnen gaan maar dat jij als niet-Amerikaan bijna niet dat ellendige land binnenkomt met je BV’tie of INC’je.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond