Deel dit artikel
-

EU steunt nieuwe antiwitwasregels cryptomunten

Het Europees Parlement en de Europese ministers zijn akkoord over het opstellen van antiwitwasregels voor leveranciers aan de cryptowereld.

Gisteren bereikten ze een akkoord dat dienstverleners verplicht om persoonsinformatie van hun gebruikers vast te leggen. Dit haalt de anonieme component weg uit de wereld van de cryptomunten. Het betreft alle transacties. Het doel hiervan is boevenpraktijken uitbannen.

Partijen als Coinbase, bijvoorbeeld, moeten als gevolg hiervan informatie over verdachte transacties gaan rapporteren aan toezichthouders.

Vandaag neemt ook de Europese Commissie deel aan de gesprekken over MiCA, een afkorting voor ‘Markets in Crypto-Assets’. Dit is een regulering waarvoor de Commissie in 2022 het voorstel deed. Zodra deze is aangenomen door alle partijen is de regulering juridisch geldend en hoeft niet meer te worden omgezet in lokale wetgeving.

De cryptoregels zijn, zo legt het Parlement uit, een verlengstuk van regels die in de ‘gewone financiële wereld’ al langer gelden. “Het gaat om de travel rule. Die vereist dat informatie over de bron en de ontvanger van het goed meereizen met de transactie en aan beide zijden van de overdracht wordt opgeslagen.”

De zogeheten un-hosted wallets blijven deels buiten schot.

Foto: Hans-Christian Psaar (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond