Deel dit artikel
-

EU wil concurrerende browsers in Windows

Microsoft moet meerdere webbrowsers meeleveren met het besturingssysteem Windows om misbruik van zijn monopoliepositie te voorkomen. Dat is een overweging die de Europese Commissie meeneemt in een procedure tegen de softwaregigant.

Dit betekent dat Microsoft gedwongen kan worden om concurrerende webbrowsers te installeren in het eigen besturingssysteem. Om de consument de keuze te geven voor een alternatieve webbrowser zou Microsoft naast Internet Explorer ofwel Opera, Google’s Chrome, Apple’s Safari of Mozilla’s Firefox vooraf moeten installeren op een pc.

Dit blijkt uit documenten die Microsoft inleverde bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De Europese Commissie is een procedure gestart tegen Microsoft. Het bedrijf zou zijn monopoliepositie misbruiken door de webbrowser Internet Explorer standaard op te nemen in Microsofts besturingssysteem Windows. Internet Explorer heeft een groot aandeel omat het standaard wordt meegeleverd met Windows, dat op zijn beurt weer geïnstalleerd wordt op 90 procent van de pc’s. Microsoft heeft acht weken om te reageren.

Hoewel computergebruikers en OEMs vrij zijn in hun keuze om om het even welke webbroswer te installeren, overweegt de Commissie verdere maatregelen om de gebruiker meerdere alternatieven te bieden. Dit zou er toe kunnen leiden dat OEMs verplicht zijn meerdere browsers mee te leveren bij pc’s die op Windows draaien.

Deel dit bericht

11 Reacties

geraard

[Deel van deze anonieme reactie is verwijderd door redactie. Schuttingtaal is hier niet welkom] maar EU wilt helemaal geen Firefox in Windows

obamma

Mind your language please and show some arguments…

computermeisje

Geraard, je mag best wat meer respect tonen voor het vrouwelijk lichaam. Bovendien staat niet in de titel dat de EU Firefox in Windows wil.?

Gerard

Ja dat hebben ze nu aangepast :)stond vannochtend wel degelijk :-Pen respect ach… daar ga ik maar niet op in

Die ene

Juist. En hoe gaan we dan een browser naar keuze downloaden als IE eruitgesloopt wordt?

Peter

Als gebruiker zou ik het persoonlijk niet echt op prijs stellen dat bij aankoop van een PC met voorgeinstalleerd OS, dit platform ook nog eens met allerlei verschillende software is uitgerust, waaruit je dan een keuze moet maken, terwijl de software reeds op de PC aanwezig is. Nog meer vervuiling op een Windows OS, die je het liefst geheel kaal aangeleverd zou willen krijgen. Ook zonder browser zou men in staat moeten zijn alle thans in Windows aanwezige toeters en bellen te ondervangen met behulp van bijvoorbeeld een downloadmanager die zonder de aanwezigheid van een browser in staat is om een bestand van het internet te plukken. Windows heeft dit tenslotte al ingebouwd voor/via de eigen Windows-update functie, dan zou het niet moeilijk hoeven zijn deze functionaliteit ook in te zetten voor software van derden.  In Ubuntu is dit bijvoorbeeld ook op een sooertgelijke wijze geregeld via de ingebouwde softwaredsitributiemanager, waarbij een lijst van via het internet beschikbare software door Ubuntu kan worden geraadpleegd en wordt geinstalleerd zonder tussenkomst van een browser.

tonS

en weer de bemoeinis van de europese unie wanneer mogen de mensen zelf uit maken wat voor soort programma's ze er bij willen,de meeste worden het een beetje zat die regels waar we niet om vragen europa gaat steeds meer op nederland lijken met ald die overbodieg regeltjes,de reden is natuurlijk dat de ambtenaren die dat verzinnen zichzelf aan het werk willen houden

Jeroen

> en weer de bemoeinis van de europese unie wanneer mogen de mensen > zelf uit maken wat voor soort programma's ze er bij willen Jij snapt het… en toch weer niet.Inderdaad, dit gaat erom dat mensen zelf mogen uitmaken wat voor soort progamma's ze er bij willen, en niet het half-affe, vol-met-beveiligingsgaten product dat M$ deze week wat extra marktaandeel wil geven door haar monopoliepositie te misbruiken. Het gaat erom dat mensen het product gaan gebruiken wat het beste is en niet het product dat toevallig door M$ door de strot gedouwd wordt.

B

Het grote punt is dat je er nu niet voor kunt kiezen om IE te deinstalleren. En dat is wat anders dan er voor kiezen om IE niet te gebruiken.

Koos Koets

Vraag me af of men net zo consequent is voor andere besturingssystemen.

Vinny

omdat microsoft een goeie samenwerking heeft met googledenk ik dat microsoft Google Chrome zal installeren.ik hoop persoonlijk dat ze voor Firefox zullen kiezen.maar ik denk dat ze Google Chrome zullen installeren vanwege de goeie samenwerking…we moeten maar afwachten tot 22Oktober (release datum Windows 7)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond