Deel dit artikel
-

Eurofiber stapt in op ontwikkeling veilig quantum encrypted glasvezelnetwerk in Rotterdamse haven

Eurofiber en Havenbedrijf Rotterdam zijn een innovatiesamenwerking gestart op het gebied van Quantum Key Distribution (QKD) om een veilig quantum encrypted glasvezelnetwerk te ontwikkelen. Hierbij wordt samengewerkt met Portbase, Q*Bird, Cisco en Innovation Quarter.

Onlangs demonstreerde Eurofiber samen met partners QuTech en Juniper Networks quantum beveiligde verbindingen tussen eigen datacenters door middel van een nieuwe variant van QKD. Met deze opgedane ervaringen gaat Eurofiber glasvezelverbindingen met quantum encryptie leveren aan de haven van Rotterdam. De verbindingen worden ingezet om veilige berichtenuitwisseling te testen met Portbase. Portbase is een deelneming van het Havenbedrijf Rotterdam.

Het aantal incidenten met cybercriminaliteit neemt nog altijd toe, terwijl extreem krachtige quantum computers, die naar verwachting binnen enkele jaren hun intrede doen, een nieuwe bedreiging vormen voor gegevens die beveiligd zijn met de huidige encryptie beveiligingsmethoden.

Een nieuwe vorm van encryptiebeveiliging is Measurement Device Independent Quantum Key Distribution technology (MDI-QKD). Hier wordt een data-encryptiesleutel gebruikt op basis van quantumtechnologie die bestand is tegen aftappogingen. Zo helpt QKD waardevolle data te beschermen tegen mogelijke toekomstige aanvallen met quantumcomputers.

Eerder werkte Eurofiber al samen met Q*bird, een leverancier van quantum beveiligde netwerkapparatuur, aan het verder brengen van deze QKD-MDI-technologie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond