Deel dit artikel
-

Europa: 400 miljoen voor robots tegen vergrijzing

De Europese Commissie trekt tot 2011 400 miljoen euro uit voor extra investeringen in de ontwikkeling van industriële en dienstverlenende robots. Europa wil zijn leidende positie op de wereld, na Zuid-Korea, behouden.

Computers automatiseren het denk- en rekenwerk op de arbeidsmarkt en in de komende jaren moeten robots Europa minder afhankelijk maken van de arbeidershanden in lagelonenlanden. Bovendien, stelt eurocommissaris Vivianne Reding, kunnen robots werk overnemen van Europese arbeiders die door vergrijzing niet meer inzetbaar zijn.

Eerder deze week zegde de eurocommissaris daarom toe meer geld te zullen investeren en in onderzoek en ontwikkeling van robotica. In 2007 investeerde de EU 100 miljoen euro in robotica. Reding maakte in Duitsland bij de opening van de ‘robotbeurs’ Automotica 2008 in München bekend dat ze nog eens 400 miljoen euro extra uittrekt voor dit opkomende onderzoeks- en vakgebied.

De International Federation of Robotics (IFR) schat dat de markt voor industriële robots nu 4 miljard euro groot is, wereldwijd. De komende jaren groeit dat getal volgens IFR met 4,2 procent per jaar.

Zuid-Korea investeerde in 2007 voor 250 miljoen euro in robotica, Europa 100 miljoen, Amerika 15 miljoen en Japan 11,5 miljoen. Het gaat daarbij om overheidsinvesteringen. Bestedingen in de particuliere sector zijn daarbij niet meegerekend.

Het Europese geld wordt gebruikt om kennis uit universiteiten beschikbaar te maken voor de commerciële markt. Waar dat in de praktijk op neerkomt, moet nog blijken.

De toegezegde subsidiëring wordt gedaan vanuit FP7, wat de aanduiding is van het ICT-onderzoeksbudget van de zittende Europese Commissie.

Een overzicht met onderzoeksprojecten uit FP6, wat deels nog loopt, staat hier. Een van de projecten daarin in Robots@home, een onderzoek naar de inzet en navigatie van robots in huishoudelijke omgevingen. Of in een Ikea. Een andere is Roboswarm, een onderzoek naar de wijze waarop robots als ‘zwerm’ zich voort kunnen bewegen en gezamenlijk taken uitvoeren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond