Deel dit artikel
-

[Update] Europa begint onderzoek misbruik marktmacht Amazon

Eurocommissaris Margrethe Vestager zal vandaag een formeel onderzoek aankondigen naar Amazon, aldus de Financial Times. Er wordt voornamelijk gekeken naar de twee petten van Amazon: die van verkoper enerzijds en exploitant van een marktplaats anderzijds.

[Update 10-11-2020 13:47: De Europese Commissie bevestigt de juridische stappen richting Amazon inmiddels op zijn site. ]

Met de data die het verwerft als uitbater van een marktplaats kan het oneerlijk concurrentievoordeel krijgen in de situaties waarin het zelf de verkopende partij is. Het profiteert als het onder bijzonder gunstige voorwaarden inkoopt, maar ook als verkoper van zijn eigen private labels.

Volgens de Financial Times zal eurocommissaris Vestager, vanwege haar strenge optreden ook de grote schrik van Facebook en Google, vandaag de details van het formele onderzoek bekendmaken. Het onderzoeksproces kan kwartalen tot jaren duren en de afhandeling daarvan ook nog eens even zo lang.

Uit de meest recente kwartaalcijfers van Amazon kwam naar voren dat het bedrijf niet primair meer een webwinkel. De activiteiten met zijn marktplaats, clouddiensten, hardware en supermarktketen zijn qua omzet groter dan de eigen handelspraktijk.

Noch de nieuwspagina van de eurocommissaris noch die van de Commissie bevestigt het nieuws van de Engelse zakenkrant.

Update: De Commissie start een tweede onderzoek naar de vraag of en wie Amazon voorrang geeft om zijn aanbod onder de Nu Kopen-knop te plaatsen. De vraag is of Amazon voorrang geeft aan partijen bij wie het direct of indirect belang heeft. Bijvoorbeeld omdat de betreffende verkoper ook fulfillmentdiensten bij Amazon afneemt.

Foto: Renew Europe (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Etienne Koppman

Het blijft een mooi fenomeen hoe de techreuzen worden aangepakt terwijl bijv. alle supermarktketens al tientallen jaren hetzelfde doen, i.e. bepaalde merken en eigen merk extra promoten (vanwege hogere marge of extra reclame bijdragen) en op ooghoogte zetten of adhv verkoopgegevens van producten zelf onder eigen merk producten lanceren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond