Deel dit artikel
-

Europa dubt over tijdelijk verbod gezichtsherkenning

De Europese Commissie overweegt om automatische gezichtsherkenning met kunstmatige intelligentie te verbieden voor een periode van drie à vijf jaar.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil op die manier tijd kopen om langer na te denken over de regels rondom gezichtsherkenning in publieke ruimtes. Zonder fantasie kan dit soort technologie makkelijk worden gezien en ervaren als een grondige inbreuk in de privacy van burgers.

Persbureau Reuters had inzage in een whitepaper waarin EU-ambtenaren de beeldvorming over deze materie trachten vorm te geven. Daarin staat onder meer dat de Commissie tijd wil nemen om goed na te denken over de voor- en nadelen van automatische gezichtsherkenning en hoe daarmee om te gaan. Het beschermen van de privacy en bewaken van de publieke veiligheid zijn de twee uitersten waar men tussen moet laveren.

Naar verwachting licht Margrethe Vestager in de loop van februari haar plannen over dit onderwerp toe. Mocht er inderdaad een technologieverbod komen in publieke ruimtes dan kan ze nog een uitzondering maken voor politie- en veiligheidsdiensten. Duitsland zou dit omarmen, omdat dat automatische gezichtsherkenning wil invoeren op drukke treinstations en luchthavens ter beveiliging. Een groep grote burgerrechtenorganisaties verzet zich daartegen.

In de VS laat het leger technologie ontwikkelen die gezichten in het donker maar ook in de mist en met tegenlicht kan herkennen op afstanden tot vijfhonderd meter.

Foto: Andrew Parnell (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond