Deel dit artikel
-

Europa gaat macht Apple en Google inperken

Apple en Google mogen in de toekomst minder van hun eigen apps voorinstalleren op nieuwe telefoons. Ook ze mogen ze minder eisen stellen aan appontwikkelaars aan gedrag buiten hun platformen.

Zo klinken nieuwe gedragsregels die Europa wil opleggen aan dominante techbedrijven en marktplaatsen. Dominante marktpartijen als Facebook en Google zouden ook verplicht worden op data te delen met concurrenten en jaarlijkse rapportages moeten indienen bij de Europese Commissie.

Persbureau Reuters tekent dat op uit een conceptversie van de nieuwe Digital Services Act heeft gezien. De Europese ‘wet’ reguleert gedrag van de filters, curatoren en de flessenhalzen die de grote techbedrijven zijn geworden in verhouding tot de fysieke wereld.

De huidige Digital Services Act is twintig jaar oud en wordt aangepast aan de moderne tijd. Het nieuwe document kan voor het einde van het jaar worden gepubliceerd.

Niet duidelijk is welk soort data monopolisten met hun concurrenten moeten delen. Reuters schrijft dat ze enkel ‘van gebruikers verzamelde data’ mogen gebruiken als ze die data delen met concurrenten. Het begrip data is klein als het enkel gebruikersprofielen voor reclamedoeleinden betreft en immens als dat ook de AI-modellen omvat waarmee gebruikersdata wordt verwerkt.

Foto: Nguyen Hung Vu (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond