Deel dit artikel
-

Europa geeft groen licht voor Galileo

Het Europees Parlement steunt de bouw van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. De EU investeert 3,4 miljard euro in de concurrent van het Amerikaanse GPS-systeem.

Daarover werd het Europees Parlement het gisteren in Straatburg eens met 607 stemmen voor, 36 tegen en 8 onthoudingen. De politici zien Galileo als een strategisch project dat met politieke urgentie moet worden behandeld.

"Op initiatief van het Parlement zal de bescherming van persoonsgegevens en privacy beter worden gewaarborgd door het in de technische set-up van Galileo te integreren", aldus een gisteren door het parlement uitgegeven verklaring.

De EU investeert 3,4 miljard euro in het systeem dat in 2013 moet bestaan uit 30 satellieten die om de aarde draaien. Galileo wordt een civiel project, in tegenstelling tot GPS dat in handen van het Amerikaanse leger is.

De tenderprocedures voor de bouw van Galileo kunnen nu van start gaan.

Aanstaande zondag wordt een Galileo-testsatelliet gelanceerd anuit Baikonur in Kazakhstan.

Minister Van der Hoeven van Verkeer en Waterstaat suggereerde onlangs dat het hoofdkwartier van Galileo in Noordwijk gevestigd zou kunnen worden op het terrein van ESA/Estec

Deel dit bericht

1 Reactie

Keith Baker

Good for the French Launcher industry and a waste for the rest of Europe.Maybe TomTom should get a subsidy from the EU to buy TeleAtlas if they promise to use Galileo 🙂 Hence the delay:-)) Why worry Continental will buy TomTom in 18 months in any case.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond