Deel dit artikel
-

Europa maakt vaart met breedband uit de ruimte

De Europese Commisssie wil al in 2024 de eerste commerciële breedbanddiensten vanuit de ruimte zien aanbieden. Lokale bedrijven en overheden krijgen binnen enkele weken de richtlijnen voor de bouwplannen gepresenteerd.

Dat kondigde eurocommissaris Thierry Breton eerder deze week aan tijdens de 14e European Space Conference in Brussel.

De Fransman wil binnenkort de juridische kaders presenteren zodat Europa kan partners kan gaan zoeken voor de bouw van het soevereine, strategische ruimtenetwerk.

Met een eigen datanetwerk in de ruimte wordt Europa minder afhankelijk van niet-Europese initiatieven zoals SpaceX uit de VS en Oneweb uit het VK. Ook China bouwt aan een dergelijk netwerk. Dat moet uiteindelijk dertienduizend nodes in een baan om de aarde bevatten. Europa is laat, heeft vooralsnog enkel plannen, maar beschikt ook over een diverse ruimtevaartindustrie.

Het netwerk in de ruimte moet breedbandinternet naar de aarde stralen. Dat is bedoeld voor overheidsinstanties, bedrijven en particuliere gebruikers in buitengebieden. De dataveiligheid moet voortkomen uit kwantumencryptie. Dat is de nieuwe generatie technologie om data onkraakbaar te versleutelen.

Foto: NASA Webb Telescope (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond