Deel dit artikel
-

Europa neemt NOS weer onder de loep

Eurocommissaris Neelie Kroes vraagt mediabedrijven wat ze vinden van de financiële staatssteun aan publieke omroepen. De opkomst van nieuwe, digitale media zorgt voor een andere invulling van publieke taken en de financieringsbehoefte voor publieken.

Belanghebbenden uit de mediasector kunnen tot 10 maart 2008 hun ideeën over staatssteun aan publieke omroepen ventileren bij de Europese Commissie (download PDF). Eind vorige week begon commissaris Neelie Kroes een consultatieronde op grond waarvan ze de Broadcast-richtlijn tegen het licht wil houden.

Omroepen zoals, bijvoorbeeld, NOS, BBC en ARD worden gefinancierd uit publieke gelden. De Europese Commissie peilde in 2001 hoe zij hun publieke taken uitvoeren en hoe de financiën worden aangewend. Het nu geïnitieerde proces is daar een herhaling van.

"De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de positie van publieke dienstverleners in een nieuwe media-omgeving en de controle op overcompensatie. Na bestudering van de reacties uit de markt zal de Commissie later dit jaar met een voorstel komen tot herziening van de Broadcast Communication. Deze zou in de eerste helft van 2009 kunnen worden aangenomen", aldus de toelichting van de Europese Commissie.

Bron foto: janramroth (CC) 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond