Deel dit artikel
-

Europa met nieuwe BTW-regels voor e-commerce

De Europese Commissie voert nieuwe BTW-regels in die internationale e-commerce moeten stroomlijnen. Belasting wordt geheven in het land van de koper en er komt een centraal portaal voor afhandeling van internationale BTW-zaken.

Een paar dagen geleden verbood Europa de praktijk van geoblocking. Daardoor kunnen, of: moeten, diensten- en entertainmentaanbieders één ‘winkel’ inrichten voor heel Europa. Geen lappendeken van voorkeuren, -rechten en uitzonderingen. Vandaag maakt de Commissie het voor webwinkeliers makkelijker.

Shops die internationaal zaken doen worden met de nieuwe regels financieel en technisch ontlast. De BTW-praktijk richting het buitenland wordt binnenkort precies dezelfde als wat ondernemers in hun thuisland al kennen. Europa wil hiermee administratieve vetrandjes wegsnijden.

BTW wordt afgedragen in het land waar de consument zich bevindt. Dat moet er ook toe leiden dat de belastinggelden beter door de EU-lidstaten worden geïnd. Brussel rekent voor dat dat dit jaar om vijf miljard euro gaat, een bedrag dat tegen 2020 kan oplopen tot zeven miljard aan anders niet geïnde belastingen.

Ondernemers, zo klinkt het voorstel althans, hoeven in de nieuwe situatie maar een keer per kwartaal naar een nieuw in te richten EU-belastingportal. De simpelere regels en hulpmiddelen zouden een lastenverlichting moeten opleveren van 2,3 miljard euro. Concreet: gemiddeld achtduizend euro per jaar per internationaal werkende webwinkelier.

Startups en kleine bedrijven die tot tienduizend euro aan internationale producten en diensten verkopen, kunnen de BTW-zaken in hun thuisland regelen. Grotere handelaren ondernemers kunnen terecht bij het speciaal ingericht centraal portaal.

Daarnaast gaat Europa harder optreden tegen belastingfraude buiten de grenzen van het continent. Zo gebeurt het regelmatig dat handelaren van andere continenten onheus aangeven dat een product, gekocht door een Europeaan, minder dan 22 euro waard is. Dan hoeven ze geen BTW te betalen en kunnen zodoende op prijs concurreren met Europese verkopers. Deze betreffende uitzonderingsregel komt te vervallen.

In praktische termen wil Europa zijn VAT One Stop Shop voor e-services uitbreiden met e-goods, producten (regels).

Het voorstel van de Commissie gaat nu naar het Parlement voor goedkeuring en daarna naar de EU-lidstaten voor lokale vertaling in wetgeving. Dat proces kan makkelijk twee jaar gaan duren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Erwin

Prima stap in de goede richting met het afschaffen van het niet betalen van BTW bij producten onder de 22 euro. Concurrentie vanuit die langen is enorm.

bert

Die aanpassing voor niet EU leveranciers snap ik niet helemaal. Moet een Chinese webshop ook EU vat gaan betalen? Op zich niet eens zo heel verkeerd. Liever wat BTW bovenop de prijs, dan al die onnodige transactiekosten van tante Post.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond