Deel dit artikel
-

Europa onderzoekt uitsluiting nieuwkomers online betaalverkeer

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de processen van de European Payments Council (EPC) om uit te sluiten dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, bijvoorbeeld door het uitsluiten van nieuwkomers, of andere betalingsproviders, die niet aan een bank zijn gekoppeld.

Het EPC, een Europees, coördinerend orgaan, opgericht door banken, standaardiseert onder meer het online betaalverkeer.

Het onderzoek is gestart om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Worden concurrenten in deze markt van online betalingen uitgesloten, dan komen er wellicht hogere kosten voor webverkopers wat weer doorvertaald wordt naar de consument.

Het onderzoek, zo laat de Europese Commissie weten, betekent nog niet dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Het is ingesteld om een uiteindelijke positie in te kunnen nemen.

In het kader van Single Euro Payments Area (SEPA), hebben banken vanuit het EPC afspraken gemaakt over de standaarden en verwerking van diverse Europese betaalmiddelen. Deze middelen hebben met elkaar gemeen dat ze zijn te gebruiken voor zowel binnenlands als grensoverschrijdend betalingsverkeer.

Een nieuwe Europese richtlijn moet grensoverschrijdende online handel in Europa stimuleren, zowel aan de kant van de consument als aan de kant van de webwinkelier. Er komt met de regels een gelijk speelveld en meer duidelijkheid wat betreft de wettelijke regeltjes. De consument weet duidelijker wat zijn rechten zijn, wanneer er in een ander Europees land een online aankoop wordt gedaan. Ook online betalingsverkeer over de grenzen heen is belangrijk bij dit speerpunt van Europa. Het standaardisatieproces hierin moet dan ook oneerlijke concurrentie niet in de hand werken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond