Deel dit artikel
-

Europa stelt plannen voor ‘internetbelasting’ even uit

De Europese Unie wacht met zijn belastingplannen voor techbedrijven tot na een bijeenkomst van de G20 over het belasten van multinationals.

In elk geval gaan de plannen in de koelkast tot oktober. Dan vindt namelijk de G20-bijeenkomst plaats waar het globaal belasten van multinationals op de agenda staat. De Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zegt achter de schermen wel door te werken aan de Europese variant hierop.

De EU doet een pas op de plaats om zijn plan in lijn te kunnen brengen met die van andere economieën. Het is Europa al jaren een doorn in het oog dat techgiganten op het continent vrijwel geen belasting betalen via slimme boekhoudkundige trucs. Google, bijvoorbeeld, betaalt netto ongeveer twintig procent belasting. Het merendeel daarvan in de VS.

Europa wil naar een situatie waarin techgiganten belasting betalen in het land waar de omzet wordt gerealiseerd.

De G20 streeft overigens naar een vennootschapsbelasting die lokaal wordt geheven, een taks van pakweg vijftien procent.

Het Europese uitstel is het gevolg van druk van de VS. Dat stelt dat Ierland, Estland en Hongarije hun protest tegen het plan van hun bondgenoten mogelijk inslikken na de bijeenkomst in oktober.

Foto: William Murphy (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond