Deel dit artikel
-

Europa tegen WhatsApp: ‘Deel geen persoonsdata met Facebook’

De privacywaakhonden van de Europese lidstaten waarschuwen WhatsApp dat het geen gebruikersinformatie meer met Facebook zou moeten delen. Facebook schendt daarmee eerder gemaakte afspraken en beloftes en mogelijk juridische regels.

Dat is te lezen in de brief die de Europese privacywaakhonden, verenigd in wat heet de ‘Article 29 Working Party’ (kort: WP29), eind vorige week aan WhatsApp stuurde (PDF).

Om de zaak verder te onderzoeken is een werkgroep ingesteld. WhatsApp wordt gevraagd om precies te vertellen welke informatie uit welke bron naar wie is opgestuurd en of en, zo ja, welke derde partijen toegang hebben tot de klantgegevens van WhatsApp-gebruikers.

Toen Facebook eind 2014 WhatsApp kocht voor 19 miljard dollar, beloofden de partijen de privacy van gebruikers te respecteren. Mocht WhatsApp of Facebook daar iets aan willen veranderen dan moeten ze, in ieder geval de Europese, gebruikers expliciete toestemming vragen en niet achteraf informeren over een wijzigen. Of een opt-out-optie bieden. Dat is wel wat er gebeurde toen WhatsApp eind augustus jongstleden gebruikersinformatie met Facebook besloot te delen.

WhatsApp zegt in een reactie mee te werken aan het WP29-onderzoek.

De Europese privacywaakhonden kunnen vanaf 2018, wanneer nieuwe privacyregels gaan gelden, ook boetes tot vier procent van de jaaromzet van bedrijven gaan opleggen. Daar is nu geen sprake van.

Foto: Thorsten Hofmeister (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

Gerard

Kan Facebook hier ook een torenhoge boete voor krijgen die ze op zijn minst een beetje voelen, of kunnen ze eigenlijk doen en laten wat ze maar willen?

Josh

Oh kom op man, waarom is dit nog steeds aan de gang? Ik zie echt het probleem niet in van een bedrijf dat tenminste zegt wat ze doen met je gegevens.
Whatsapp was jaren lang stil, liet niets horen over hun privacy beleid. En niemand boeide het wat. En nu geven ze expliciet en professioneel aan dat ze delen en nu begint iedereen te flippen.
Als je niet wil dat die info beschikbaar word, stop je toch gewoon met whatsapp?
Er zijn allerlei alternatieven en er is nog steeds smsen.

Jacques Peters

Josh, helemaal mee eens.
Dat is net zoiets als in het centrum gaan wonen en dan roepen dat het zo druk en lawaaierig is of op het platteland gaan wonen en gaan klagen dat het naar ‘mest’ ruikt en dus stinkt..

Josh

Ik denk niet dat je dit gaat lezen Jacques, maar je slaat de spijker precies op zijn kop.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond