Deel dit artikel
-

Europa wil bescherming tegen robots en kunstmatige intelligentie

Het Europees Parlement stemt volgende maand over het opstellen van regels die burgers moeten beschermen tegen ongelukken en ethische problemen met robots en systemen die draaien op kunstmatige intelligentie.

Hier roept de juridische commissie toe op in een nieuw rapport (PDF) en brengt het onderwerp daarom in stemming in de loop van februari. Een meerderheid van het parlement moet voor zijn, willen dergelijke regels worden opgesteld.

Rapporteur Mady Delvaux licht toe: “Een toenemend aantal gebieden in het dagelijks leven wordt beïnvloed door robotica. Om ervoor te zorgen dat robot in dienst van de mens zijn en zullen blijven hebben we met haast een Europees juridisch kader nodig.” Als het aan haar ligt, en de overgrote meerderheid van de juridische commissie, dan krijgen robots ook Kill Switches, noodstopknoppen.

De parlementariërs publiceerden vrijdag hun aanbevelingen aan het Parlement. Daarin roepen ze de Europese Commissie ook op om een Europees bureau voor Robotics en Kunstmatige Intelligentie in het het leven te roepen om overheidsdiensten van goede technische en ethische informatie te voorzien en kennis over relevante regelgeving.

De term ‘robots’ wordt breed gedefinieerd, want ook zelfrijdende auto’s worden daartoe gerekend.

“Op lange termijn kan ook overwogen worden om ‘elektronische personen’ een specifieke juridische status te geven, bijvoorbeeld om te verhelderen wie bij schade en ongevallen aansprakelijk is.”

Deel dit bericht

2 Reacties

peter

Ik voorzie een nieuwe cookie wet, maar dan voor robots en ai 😉

Margo - Ismakogievereniging Nederland

Robots die de menselijke intelligentie aannemen !!! Het menselijk brein is nog niet voor 100% in kaart gebracht. Ieder mens is anders. We kunnen geen gemiddelde nemen. Alles wat in ons complexe brein zit en werkt veranderd elke dag wel iets. Dus een robot kan dat nooit overnemen, tenzij er iemand is die de intelligentie van elk individu op aarde kent. Dus !!!!!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond