Deel dit artikel
-

Europa wil ontwikkeling mobiel betalen versnellen

Europese bedrijven moeten zich beter digitalisering om sneller over de economische recessie heen te komen. Er moeten standaarden komen voor mobiel betalen, regels rondom auteursrecht en het MKB moet digitaler gaan werken.

Dat beeld schetste eurocommissaris Viviane Reding gisteren tijdens een toespraak in Brussel. Haar lezing stond in het teken van de ‘Europese digitale strategie’.

Twee belangrijke, praktische onderdelen van die strategie zijn dat MKB’ers meer met digitale middelen moeten werken en dat overheden en banken voor standaarden moeten zorgen rondom mobiel betalen.

“Het MKB loopt erg achter op grote bedrijven met het gebruik van technische middelen die de productiviteit vergroten”. Ze geeft als voorbeeld: “Slechts negen procent van de MKB’ers verstuurt elektronische facturen en maar 11 procent gebruikt digitale middelen voor zijn personeelsbeleid. Om kosten te verlagen zouden ze cloud computing kunnen gebruiken”, IT kunnen uitbesteden. ”Dat is het medicijn voor onze krappe economie. Het verlaagt de vaste IT-kosten. Met uitbesteding worden dat variabelen kosten”.

Een tweede prioriteit voor de Europese Unie is, in de woorden van Reding, het optuigen van een degelijke infrastructuur voor mobiel betalen. “Dit veld moet veiliger en gebruiksvriendelijk worden. Vandaag de dag ontbreekt het aan algemeen Europees geaccepteerde standaarden en regels voor m-cash. Daardoor blijft het potentieel van ‘mobile commerce’ onbenut. Er zijn meer dan 500 miljoen mobiele bellers in Europa. Er is voldoende schaal voor innovatie die de mobiele telefoon moet veranderen in een portemonnee.

Er ontspruiten nu verscheidene mobiele betaalsystemen die niet-compatibel zijn. Via Paypal worden jaarlijks al miljarden euro’s over en weer gestuurd en mobiele operators bieden al jaren premium sms om betaling van beltonen en spelletjes af te handelen. Daarnaast zoeken banken, zoals Rabobank met SMS Betalen, naar manieren om het mobiliserende betaalverkeer in eigen handen te houden en zijn mobiele downloadswinkels, in telefoons, veelal gekoppeld aan credit cards. Deze partijen spreken amper tot niet met elkaar over de koppeling van hun afzonderlijke systemen.

Wat eurocommissaris Reding van plan is om de tegenstrijdige of concurrerende belangen te slechten, houdt ze voor zich. Niet de Commissie maar de gezamenlijke lidstaten moeten naar oplossingen zoeken.

Daarnaast roept ze de EU-landen op om versneld radiospectrum vrij te maken voor nieuwe mobiele diensten. Meer in het bijzonder doelt ze daarbij op het uitschakelen van analoge televisie. Digitale televisie heeft minder spectrum nodig, waardoor de vrijvallende bandbreedte kan worden gebruikt voor nieuwe communicatiediensten. De optelsom van het economisch potentieel is, volgens haar, tussen de 150 en 200 miljard euro.

De vierde prioriteit in Redings boekje is het vereenvoudigen van het auteursrechtensysteem. Dat zou beter moeten worden aangepast aan digitale kanalen in een pan-Europese context. Waar Reding oproept tot versoepeling, eisen uitgevers juist betere bescherming van hun rechten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Hartennier

http://www.Pingping.be al eens bekeken … Belgen pakken het weer eens net iets slimmer aan. PingPing.be is een initiatief van het Belgische Belgacom.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond