Deel dit artikel
-

Europa woedend over schorsing journalisten door Musk

Het besluit van Elon Musk om prominente techjournalisten plotseling van Twitter te weren, is volledig verkeerd gevallen bij Europese parlementariërs, zo meldt CNN.

Veel van de geschorste journalisten berichtten de afgelopen dagen over het Twitteraccount dat de privéjet van Elon Musk volgt. Musk blokkeerde dat account ook, hoewel hij er geen enkel probleem mee had dat andere prominente Amerikanen werden gevolgd.

Duitsland waarschuwde voor de impact op de persvrijheid, terwijl een hoge EU-functionaris zegt dat Twitter zich aan de regels moet houden.

‘Persvrijheid kan niet naar believen worden in- en uitgeschakeld,’ twitterde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag . ‘Vanaf vandaag kunnen deze journalisten ons niet meer volgen, commentaar geven of kritiek leveren. Daar hebben we een probleem mee @Twitter.’

Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Waarden en Transparantie, zegt dat de ‘willekeurige schorsing’ van journalisten ‘zorgwekkend’ was en Twitter sancties opgelegd kan krijgen. ‘De EU-wet inzake digitale diensten vereist respect voor mediavrijheid en grondrechten.’

Thierry Breton, een topfunctionaris van de EU, waarschuwde Musk eind november al dat het socialemediaplatform belangrijke stappen moet nemen om te voldoen aan de wetten voor het modereren van inhoud.

‘Twitter zal een transparant gebruikersbeleid moeten implementeren, de moderatie van inhoud aanzienlijk moeten versterken en de vrijheid van meningsuiting moeten beschermen, desinformatie vastberaden moeten aanpakken en gerichte advertenties moeten beperken’, zei Breton destijds.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond