Deel dit artikel
-

Europa zet eerste stappen breedband in de ruimte

Europa zet de eerste stappen voor de aanleg van een netwerk van satellieten die vanuit de ruimte breedbandinternet naar aarde moeten stralen.

De bouw van dat netwerk moet beginnen in 2023 en zijn afgerond in 2028. EU-lidstaten, de ESA en het bedrijfsleven moeten de zes miljard euro neerleggen om dit te realiseren. Europa legt minstens 2,4 miljard euro eigen geld in.

Zo klinkt het plan dat ervoor moeten zorgen dat Europa niet afhankelijk wordt van Amerikaanse of Chinese instanties voor de nieuwe communicatie-infrastructuur. “Het is een strategisch element van onze digitale weerbaarheid”, aldus het plan dat de Commissie eerder deze week presenteerde.

Een bedrijf als SpaceX’ Starlink uit Amerika heeft ondertussen een kleine tweeduizend datanodes in een baan om de aarde. Particuliere en zakelijke gebruikers, ook in Nederland, betalen honderd euro per maand voor een breedbandabonnement.

Europa rekent voor dat een eigen ruimtelijk datanetwerk een toegevoegde waarde genereert van 17 à 24 miljard euro. Daarnaast levert het nieuwe kennis en banen op in een nog ontluikende commerciële sector. Kwantumcryptografie, bijvoorbeeld, is zo’n nieuw domein.

Foto: bromatofiel (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond