Deel dit artikel
-

Europees deel Kodak Gallery valt buiten verkoop aan Shutterfly

Het bijna failliete Kodak verkoopt zijn fotodienst Kodak Gallery voor 23,8 miljoen dollar aan Shutterfly. De Europese sites van Kodak Gallery blijven als weesjes achter, wachtend op een eventuele andere koper.

Kodak verkoopt de foto’s en 75 miljoen Gallery-accounts van zijn Amerikaanse en Canadese klanten aan Shutterfly. Dat is een concurrerende fotodienst. Deze ziet zijn bereik en, daarmee, mogelijkheid om geld te verdienen verder groeien.

Shutterfly koopt enkel accounts en foto’s en neemt geen intellectueel eigendom, mobiele apps of personeel over van Kodak. Het bedrijf verdient geld met afdrukken van digitale foto’s in boeken, op kaarten en andere materialen. In 2011 had Shutterfly zes miljoen betalende klanten, die een gezamenlijke omzet genereerden van 473 miljoen dollar.

De speculatie als zou Gallery enkele honderden miljoenen dollars kunnen ophalen, blijkt nu rijkelijk overdreven.

De transactie met Shutterfly zet de deur open voor Europese fotosites en fotoboekmakers. De Europese activiteiten van Kodak Gallery vallen namelijk buiten de transactie met Shutterfly. Deze heeft geen interesse voor de Europese markt.

Kodak Gallery is actief in zeven Europese landen, waaronder Nederland, en er is een pan-Europese site voor klanten uit andere landen. Hoeveel gebruikers deze sites gezamenlijk hebben, is niet bekend.

Of en, zo ja, welke partijen onderhandelen over de overname van de Europese activiteiten is niet bekend.

Foto: Nathan Ferdinandt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond