Deel dit artikel
-

Europees Parlement voor afsplitsing zoekmachine Google

Het Europees Parlement neemt een motie aan die het mogelijk maakt dat Google zijn zoekmachine moet afsplitsen van andere commerciële diensten, zoals Gmail en Maps.

De volksvertegenwoordigers stemden met 284 voor, 174 tegen en 56 onthoudingen over de motie.

Dit besluit zou kunnen leiden tot twee afzonderlijke Google-bedrijven. Het Parlement vindt namelijk dat een zoekmachine die andere diensten levert, de populariteit van de zoeker kan gebruiken om met zijn andere diensten een grote machtspositie in te nemen.

Het advies van het Parlement is niet bindend. Het is enkel een (sterk) signaal aan de Commissie. Deze doet al vier jaar onderzoek naar de marktmacht van Google. Dat onderzoek werd destijds gestart op aandringen van concurrenten van Google in Amerika. Zij gebruiken het Europese politieke model waarin het belang van de consument bovenaan om deze zaak aan het rollen te brengen.

Google heeft nog niet gereageerd op het besluit van de kamerleden.

De daarnet aangenomen motie gaat niet specifiek over Google maar meer algemeen over zoekmachines. Er zijn in Europa echter geen andere zoekmachines met een van boven de negentig procent in Europa. In Amerika bijvoorbeeld ligt dat lager omdat Yahoo en Bing nog redelijke marktaandelen hebben.

Europa laat deze dagen duidelijk zijn macht aan Google merken. De Europese overheid maakte deze dagen ook duidelijk dat het zogeheten vergeetrecht niet enkel binnen de EU-landsgrenzen van kracht moet zijn maar wereldwijd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond