Deel dit artikel
-

Europees Parlement akkoord met breedband in de ruimte

Het Europees Parlement stemt in met de aanleg van een satellietnetwerk dat breedband naar de aarde straalt. De volgende stap is nu aan de industrie voor concrete invulling.

Er zijn bijna formele drempels meer voor Europa om een eigen netwerk van breedbandsatellieten te bouwen. Dat zou gebeuren in navolging van andere partijen als SpaceX/Starlink, Amazon/Kuiper en Oneweb maar ook een staatsproject van China.

De bouw van het IRIS-netwerk moet in 2023 beginnen en zijn afgerond in 2028. EU-lidstaten, de ESA en het bedrijfsleven moeten de zes miljard euro neerleggen om dit te realiseren. Europa legt minstens 2,4 miljard euro eigen geld in.

IRIS staat voor ‘Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite’.

Europa rekent voor dat een eigen ruimtelijk datanetwerk een toegevoegde waarde genereert van 17 à 24 miljard euro. Daarnaast levert het nieuwe kennis en banen op in een nog ontluikende commerciële sector. Kwantumcryptografie, bijvoorbeeld, is zo’n nieuw domein.

Enkel de Raad van Europa, de verzamelde vakministers, moeten zijn fiat nog geven. Dat is volgens het parlement niets meer dan een formaliteit.

Foto: NASA Webb Telescope (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond