Deel dit artikel
-

Europese AI wet met grote meerderheid aangenomen

Het Europees Parlement heeft woensdag met een grote meerderheid de AI-wet aangenomen. De wet moet het gebruik van kunstmatige intelligentie in Europa beteugelen. ‘We reguleren zo min mogelijk, maar zoveel als nodig,’ verklaarde Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt).

Aan de wet is lang gesleuteld. Eind vorig jaar werd nog stevig gediscussieerd over de invulling ervan. Duitsland en Frankrijk vreesden dat de AI-wet te sterk zou worden gereguleerd.

AI-systemen worden volgens de wet ingedeeld op basis van risicoprofielen. De inzet van AI om burgers een sociale score te geven op basis van hun gedrag is bijvoorbeeld verboden. Algoritmes die cv’s van sollicitanten doorspitten mogen niet discrimineren.

In mei wordt de definitieve wet gepubliceerd, daarna duurt het nog een half jaar voordat de verboden op onacceptabele AI-systemen ingaan. In 2025 gaan de regels voor generatieve AI-systemen in. Daaronder vallen bijvoorbeeld ChatGPT en Midjourney.

In mei 2026 gaan de strengste regels in voor systemen met een hoog risico.

Bedrijven die de AI-wet in Europa overtreden, kunnen flinke boetes krijgen tot maximaal 35 miljoen euro of 7 procent van de wereldwijde omzet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond