Deel dit artikel
-

Europese Commissie start mededingingsonderzoeken naar Apple

Er komen formele onderzoeken door de Europese Commissie naar de iOS App Store en Apple Pay. De belangrijkste bezwaren zijn de commissie van 30 procent die Apple rekent over betalingen die via de apps lopen en het alleenrecht op NFC-toegang voor Pay.

In maart 2019 diende Spotify daarover al een klacht in en een recente klacht komt van Rakuten, eigenaar van e-boekdienst Kobo. Ook Kobo moet een commissie van 30 procent over de aankoop van e-boeken in de App Store. Die 30 procent word na een jaar overigens wel met de helft verlaagd.

De aanbieders van de apps hebben geen alternatieven. Ontwikkelaars mogen geen eigen betaalsystemen implementeren en gebruikers ook niet wijzen op alternatieve betaalroutes, zoals die naar de eigen website. Eurocommissaris Margrethe Vestager spreekt over Apple als ‘poortwachter’. Immers, het is eigenaar van het ecosysteem én uitbater van Apple Music en Apple Books. Een dubbele rol.

In sommige gevallen hebben ontwikkelaars hun prijzen extra verhoogd om toch uit de kosten te komen.

Apple zegt teleurgesteld te zijn over het onderzoek op basis van wat het bedrijf noemt “ongefundeerde klachten van een handvol ondernemingen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten”. Apple vervolgt: “We willen een gelijk speelveld creëren waar iedereen met een geweldig idee kan slagen.”

De Europese Commissie toont zich een scherp volger van de praktijken van Amerikaanse technologiereuzen. Het uitgangspunt is de bescherming van de consument.

Het wil niet zeggen dat de EU Apple ook daadwerkelijk gaat aanpakken. Daarvoor zijn eerst deze onderzoeken nodig. Dit soort onderzoeken duurt kwartalen, zo niet jaren. Ze kunnen Apple wel een geldboete opleveren tot tien procent van de jaaromzet en verplichte aanpassing van zijn handelswijze.

Behalve de Apple Store heeft de Europese Commissie ook Apple Pay in het vizier. Hier is het de vraag of het bedrijf van CEO Tim Cook de ‘tap & go’-functie mag voorbehouden aan Apple Pay. Het is niet ondenkbaar dat banken graag zouden inhaken op de onderliggende NFC-technologie voor hun eigen apps.

Vestager laat ook onderzoeken of Pay niet op oneerlijke wijze wordt gebruikt om te kunnen betalen in websites en apps van winkeliers. Ze zal de gebruiksvoorwaarden onderzoeken en de berichten als zou Apple derden partijen toegang hebben geweigerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond